Kort door de bocht

Waarom hebben ze in Rio niet een aparte baan aangelegd voor de 200 meter? Gewoon een kaarsrechte strip, midden door het stadion? Wereldrecord verzekerd. Nu moeten Dafne en haar tegenstanders eerst die bocht door. Dat kost kracht, en dus tijd. Bovendien is het nu geen eerlijke race. De loper in de binnenbaan moet een veel scherpere bocht draaien. Dat wordt gecompenseerd door het psychologische voordeel, wordt vaak gezegd. Wie in baan 1 vertrekt, ziet de hele concurrentie voor zich. Daar zou hij zich aan kunnen optrekken.

De statistieken laten iets anders zien. In de finales worden de tijdsnelsten geplaatst - in de banen 3 tot en met 6 - maar voor de series wordt er geloot. Wie de serieuitslagen van recente kampioenschappen op een rijtje zet, ziet dat de starters in de binnenste banen beduidend minder vaak de finale halen.

Het psychologisch effect laat zich lastig berekenen. Maar het effect van de bocht niet. Het kost namelijk kracht om die bocht te lopen, middelpuntzoekende kracht. En als je ervan uitgaat dat sprinters een maximale krachtsinspanning leveren, dan houden ze door dat bochtenwerk minder kracht over voor de voortbeweging.

Sprinters in volle vaart bevinden zich in een soort vluchtfase. Ze gaan min of meer springend naar de finish en bij elke sprong zetten ze zich af. Om vaart te houden, maar vooral ook om zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Per seconde maken ze zo'n vier à vijf sprongen van ongeveer 2,5 meter.

In de bocht is de sprongkracht iets kleiner. De straal van de binnenbocht is tien meter kleiner dan die van de buitenbocht. Die kost dus meer kracht en dat scheelt aan de meet 0,15 seconde, heeft de Groningse bewegingsprofessor Bert Otten berekend. "En op een rechte baan gaat het nog eens 0,15 seconden sneller."

Maar waar hebben we het over, verzucht hij. "Iedereen maakt zich druk over dat bochtennadeel, maar niemand ziet een probleem in de kapsels. Die haardos van Elaine Thompson geeft een hoop luchtweerstand hoor. Die kost haar zeker 0,1 seconde. Het is wel een imponerend gezicht, vooral met al die bloemetjes erin. Wie weet put ze daar een psychologisch voordeel uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden