'Kort desnoods op kinderbijslag'

Beeld Thinkstock

Ouders die zwaarwegende medische of pedagogische adviezen van deskundigen over hun minderjarige kinderen negeren, zouden gekort mogen worden op hun kinderbijslag.

Bij haar afscheid van de rechtbank in Rotterdam oppert kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings-Döhrn deze maatregel. In een vraaggesprek met Trouw zegt zij dat onverschillige ouders, die professioneel advies over hun kinderen willens en wetens negeren, in voorkomende gevallen een sanctie mag worden opgelegd.

"We leven in een verzorgingsstaat, dan mag je kinderbijslag als middel inzetten", vindt De Pauw Gerlings-Döhrn. "Het is niet helemaal netjes, daarvan ben ik mij bewust. Maar de adviezen die deskundigen over jonge kinderen geven, zijn louter in het belang van deze kinderen en zouden hierom niet genegeerd mogen worden."

"Als het om opvoeding gaat, wordt er in Nederland heel veel geaccepteerd", zegt de kinderrechter. "Op de consultatiebureaus krijgen baby's spuiten in hun bil om allerlei nare ziektes en kwalen te voorkomen. Maar als deskundigen van het consultatiebureau of peuterjuffen ouders erop attent maken dat hun kind vreemd gedrag vertoont, bijvoorbeeld verkeerd reageert op aanrakingen, is het land te klein. Als tegen zulke ouders gezegd zou worden 'U moet voor uw kind een afspraak maken met een psychiater en als u dat niet doet, wordt er gekort op de kinderbijslag' vind ik dat vanuit het belang van het kind best."

De kinderrechter vindt het een groot gemis dat Nederland nauwelijks nog vrijwilligers heeft die problematische gezinnen helpen. "Gepensioneerden, leraren, verpleegkundigen, zulke mensen stonden heel dicht bij gezinnen die het moeilijk hadden, met de opvoeding, hun schulden, hun werk, hun sociale vaardigheden, alles wat je maar kunt bedenken", zegt zij.

"Heel basale hulp. Die adviezen, ook van oma's en moeders, zijn er haast niet meer. Die fase slaan we inmiddels over in de hulpverlening. Waar zijn deze mensen gebleven?" Sonja de Pauw Gerlings-Döhrn was dertig jaar kinderrechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden