Update

Korpschef: DNA van iedere Nederlander in databank

DNA. Foto: Creative Commons

Alle Nederlanders zouden DNA af moeten staan, zodat de politie meer misdrijven kan oplossen, vindt korpschef Frank Paauw van de politie Rotterdam-Rijnmond. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) is tegen. "Slechts een klein deel van de bevolking is verantwoordelijk voor criminaliteit", aldus een woordvoerder van de minister.

Paauw is voorstander van een landelijke databank "met DNA van iedereen, niet alleen van mensen die gepakt zijn". Hij zegt dit in de partijkrant van de lokale partij Leefbaar Rotterdam. Een woordvoerster van de Rotterdamse politie bevestigde maandagochtend zijn uitspraken.

Nu zijn mensen verplicht DNA af te staan die zijn veroordeeld tot een misdrijf waar de rechter hen in voorlopige hechtenis stelt. Meestal geldt dat voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat.

GroenLinks wil dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie 'met klem' afstand neemt van het voorstel van de korpschef "Onderzoeksbevoegdheden zoals de DNA-afdracht moeten alleen toegepast kunnen worden op daders, niet op argeloze burgers," zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Onder het mom van het vergroten van de veiligheid en het oplossen van misdrijven stelt de korpschef voor om de grondrechten van onverdachte burgers met voeten te treden."

Paauw is zich ervan bewust dat zijn voorstel de privacy raakt. Maar, zegt hij in de publicatie van Leefbaar Rotterdam, "als samenleving zijn we te voorzichtig. Als je de wereld veiliger wilt maken, moet je daar een prijs voor betalen". De korpschef was maandagochtend niet beschikbaar voor een toelichting.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, tevens korpsbeheerder van de politie Rotterdam-Rijnmond, is geen voorstander van een landelijke DNA-databank voor alle Nederlanders. Hij is voor de huidige wijze van registreren. Aboutaleb vindt de opvattingen van Paauw wel 'een nuttige bijdrage aan de discussie over de grenzen als het gaat om DNA-afgifte'.

Dibi heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan Opstelten. Jeanine Henis van de VVD zegt op Twitter geïrriteerd te zijn door de uitspraken van de korpschef. Ze verwijt hem een tunnelvisie.

Alexander Pechtold van D66 twittert over een 'Korpschef die uit de heup schiet'. "Kon niet wachten tot z'n nieuwjaarstoespraak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden