Korhoenen uitgezet op Veluwe

HOENDERLOO (ANP) - In Nationaal Park De Hoge Veluwe lopen vrijdagmiddag voor het eerst in 28 jaar weer korhoenen rond. Dat meldt het park vrijdag. Aan het uitzetten van de vogels ging jarenlang juridisch getouwtrek met de Faunabescherming vooraf.

Drie korhoenen worden vrijdag uitgezet op de Veluwe. De komende weken volgen nog eens dertig vogels. In 1979 werd het korhoen voor het laatst op de Veluwe gezien, terwijl het beestje daarvoor altijd een vaste bewoner van het gebied was.

,,We brengen het korhoen weer terug omdat het past binnen de nalatenschap van de familie Kröller Muller, de oorspronkelijke eigenaren van dit gebied. Het was hun wens om alle fauna en flora op de Veluwe in stand te houden'', zegt een woordvoerder van Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Vermenging

Het plan om het korhoen terug te laten keren dateert van 2003. De stichting Faunabescherming maakte echter bezwaar. De vrees was dat de nieuwe korhoenen zich zouden vermengen met de korhoenen op de Sallandse Heuvelrug, de laatste plaats in Nederland waar de vogel in het wild voorkomt. Vermenging zou de overlevingskansen van de korhoenen op de heuvelrug verkleinen, aldus de Faunabescherming.

De Raad van State besloot eerder dit jaar uiteindelijk in het voordeel van de Hoge Veluwe. ,,De kans op vermenging is nihil gezien de afstand. Zo ver vliegt een korhoen niet'', aldus een woordvoerder van De Hoge Veluwe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden