Korhoen weg, kraanvogel komt

Al die inspanning om het korhoen te redden, moest dat? Zelfs de vogelaars onder de lezers vinden de reddingspoging te kostbaar voor één vogel.

Korhoen verdreef de mens
In mijn achtertuin begint de Sallandse Heuvelrug, domicilie van het korhoen. Wie indertijd door dit gebied fietste wist dat deze fraaie, vreemde snoeshaan zo voor je wielen kon opduiken. Om de Sallandse Heuvelrug te kunnen promoveren tot Nationaal Park was het korhoen als icoon nodig, om 'gebiedsbeheersmaatregelen' te rechtvaardigen, zoals het afsluiten van een parkeervoorziening en paden en bordjes 'verboden toegang'. De mens moest uit en het korhoen in het gebied. Draagvlak bij de lokale bevolking werd niet gezocht. Daarom: voed het hongerende korhoen op de randakkers en geef ons de volle toegang tot 'onzen barg' terug!

Jeroen Piksen Hellendoorn

Knuffelproject
Wereldwijd zijn er rond 25 miljoen korhoenderen, hun aantal is stabiel. Je vindt ze volop in Scandinavië en het voormalig Oostblok. Het handjevol in Nederland is volstrekt irrelevant. Ik draag vogels een zeer warm hart toe, maar de overheid en de natuurclubs moeten hun geld niet besteden aan knuffelprojecten, wel aan vogelbescherming van soorten die alleen hier broeden (zoals de grutto) of soorten waarvoor Nederlandse broed- en overwinteringsgebieden van wereldbelang zijn (diverse moerasvogels en steltlopers). Veel geld en energie besteden aan een wereldwijd florerende soort is pure verspilling. Voor elk korhoen dat hier deze eeuw is verdwenen, is een handvol grote zilverreigers gratis aan komen vliegen. Door biotoopverbetering zijn ze, net als zeearenden en kraanvogels, 'vanzelf' gekomen.

Meindert Beerlage Helmond

Zielig
Het korhoen is werkelijk een plaatje. Maar wie ziet hem in het echt? Gelukkig diegenen die het lukte. Ik vind het heerlijk om mooie foto's van de natuur te zien. Er zijn ook dierentuinen, waar hij een plek kan krijgen. De inspanning om het korhoen te redden, tegen die kosten, was onzinnig en zielig.

Jan M. van Dijk De Lier

Jammer dan
Op de geologische tijdschaal is het verdwijnen van het korhoen uit Nederland minder dan een rimpeltje. Onlangs is vastgesteld dat we er weer een soort bij hebben, de wasbeerhond. Zouden de meeste soorten niet als exoten hun weg gevonden hebben naar wat nu Nederland is? Omstandigheden bepalen of een soort succesvol is. Veranderen de omstandigheden: tja, jammer dan. Voorheen werden grote veranderingen ingezet door kosmische of geologische calamiteiten, nu door de mens. Gezien de verwachte levensduur van de aarde zal onze soort ook slechts een incident zijn.

Aart Heinen Arnhem

Kwestie van beschaving
Ja, dat redden moest. Sinds 1979 hebben de Europese landen afgesproken (in de Vogelrichtlijn) dat o.a. het korhoen niet mag uitsterven. Verwijzen naar Rusland (zoals Midas Dekkers doet) is geen optie meer. Trouwens: in het Biodiversiteitsverdrag heeft Nederland in 1992 ook nog plechtig beloofd álle soortenrijkdom te behouden. Dat is een kwestie van beschaving. Of die miljoenen nu over de balk zijn gegooid? Nee, want de maatregelen waren niet alleen voor het korhoen, maar ook voor het begrijpen van wat er loos is in ons heidelandschap.

Dick Bal Wageningen

Onvergetelijk
Zeven jaar geleden zag ik op de Sallandsche Heuvelrug drie baltsende korhanen. Een onvergetelijke belevenis. Wat jammer dat het herstelplan onvoldoende effect heeft gehad.

Albert Kerssies Beilen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden