Korhoen voorlopig gered door Zweedse soortgenoten

Het is een feit: korhoenders op de Sallandse Heuvelrug krijgen gezelschap van Zweedse soortgenoten. Woensdagavond gaf het Scandinavische land toestemming om vijf hanen te vangen en in Nederland uit te zetten. De Zweedse hanen zijn hard nodig, want de Hollandse vogels staan op het punt uit te sterven.

De laatste jaren is de populatie erg teruggelopen. In 1975 telde Nederland nog 450 hanen en evenveel hennen, terwijl er vorig jaar nog vier hanen waren en nu nog maar twee. Zonder extra maatregelen is het volgend jaar einde verhaal.

Het tweejarige project kost 90.000. Een bedrag dat niet op rekening van de overheid komt, maar waarvoor het Schotse whiskymerk the Famous Grouse, sponsor van Vogelbescherming Nederland, voor een groot deel in de buidel tast. Overige kosten zijn voor het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

De komst van de vogels is nog net op tijd. Uitzetten kan namelijk alleen in de baltsperiode, de paringstijd van drie weken. Door inteelt zijn de kuikens erg zwak en hun overlevingskansen nihil, zegt Chris van der Heijden van Vogelbescherming. Het op tijd toevoegen van nieuwe hanen, zorgt ervoor dat de komende leg weer sterker is. Vers bloed is het laatste redmiddel.

Waarom bijna alle korhoenders dood zijn, is een raadsel. Geen van de vijftig kuikens overleefde dit jaar de winter. Wellicht omdat er niet genoeg insecten en wormen zijn, of misschien omdat het eten te weinig voedingsstoffen bevat. Tegelijkertijd met de komst van de Zweedse hanen, begin volgende week, start een onderzoek. Hier moet uitkomen wat de exacte oorzaak van de massale sterfte is. Als het experiment na twee jaar niet succesvol blijkt, komen er geen nieuwe korhoenders meer vanuit Zweden.

Volgens Harm Niesen van De Faunabescherming is uitzetten een kansloze zaak. "De Zweedse vogels lijken inwendig noch qua uiterlijk op de West-Europese laagland-korhoenders." Volgens Arnoud van den Berg, hoofdredacteur van Dutch Birding, is het korhoen in Nederland door deze actie definitief als wilde vogel uitgestorven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden