Koresh zit eerste rang

WACO (AP) - De al een maand durende belegering van de boerderij waar David Koresh, leider van de sekte Branch Davidian, zich met negentig volgelingen - onder wie zeventien kinderen - verschanst, heeft de Amerikaanse staat Texas al vijf miljoen dollar gekost.

Het lam van God, zoals zijn volgelingen de 33-jarige Koresh noemen, houdt sinds 28 februari in het stadje Waco een heel leger politieagenten bezig. Toen bestormde het federale Bureau voor alcohol, tabak en vuurwapens (ATF) de boerderij om na te gaan of tips over omvangrijke wapenvoorraden klopten. In het vuurgevecht dat volgde, kwamen vier politiemannen en twee sekteleden om.

Sindsdien is er sprake van een patstelling. Onderhandelingen brengen geen oplossing en ook de psychologische oorlogvoering door de autoriteiten lijkt nutteloos; het machtsvertoon van laag overvliegende helikopters, langsrijdende tanks, de felle lampen die de boerderij 's nachts in het licht zetten, noch de onophoudelijke monotone zang van Tibetaanse monniken die uit luidsprekers klinkt, lijken op David Koresh enige indruk te maken.

De laatste dagen spreekt hij helemaal niet meer met de autoriteiten. Sekteleden die de boederij mochten verlaten zeggen dat Koresh en de rest niet zullen opgeven. "Ze zitten eerste rang, ze zullen voor niets meer weggaan" , aldus Kevin Whitecliff.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden