Tuin in de Eifel

Koreanen vertellen dat ze geen honden mogen eten is als Nederlanders verbieden snert te nuttigen

Beeld Maartje Geels

‘Op de berg verbrandt de jeugd de winter.’ Dat tikte ik in het berichtenvenster van Wordfeud. ‘Mooie zin!’ kreeg ik terug. O, ja? dacht ik. 

Mijn tegenstander vond van wel. Terwijl ik gewoon beschreef wat er die dag gebeurde: van heinde en verre werd brandbaar materiaal aangevoerd en op een grote hoop gegooid in een bocht naar de weg omhoog naar Nimshuscheid. Die brandstapel werd de zaterdag na carnaval in de fik gestoken, op het moment dat de schemering net ver genoeg was. De winter verbranden. Ik weet niet of dat in Nederland ook gebeurt. Erg effectief was het niet, de week erna was het kouder dan ooit en terwijl ik dit tik staat er een periode van ijzige kou voor de deur. Voordeel: mooi, helder, zonnig weer. Nadeel: er zal wel weer het een en ander kapotvriezen in de tuin.

De nieuwe buren zijn gearriveerd. Hippies lijken het te zijn, oude hippies. Ze hebben twee Alaska malamutes. Gigantische honden. Heel anders dan de Franse bulldogjes van de vorige buren Axel en Gabi. Axel en Gabi hebben het hier een jaar uitgehouden. Waarom ze precies vertrokken zijn, is niet helemaal duidelijk. Het bijtincident - hondje Benni beet buurvrouw Monika - heeft er wellicht mee van doen. De belangrijkste taak van Herbert en Christine was het bouwen van een provisorische kennel. Toen die klaar was, konden ze over. De honden slapen buiten. Gisteren begonnen ze te blaffen toen ik rond acht uur ’s avonds buiten was. “Ik ben het”, zei ik. “Rustig maar.” Ze waren onmiddellijk stil. Of dat door mij komt, weet ik niet. Ik heb nog niet echt kennis met ze gemaakt. Voor zo ver ik kan nagaan, is het in huis nog lang niet zoals ze willen, maar de honden hebben onderdak. Dat is het belangrijkste. Ik vind de nieuwe buren nu al prima in orde.

Volksgericht

Aan de andere kant van de wereld woedt terwijl ik dit schrijf een volksgericht. Heeft ook alles met honden van doen. Honden en Jan Blokhuijsen. Die heeft, wellicht uit frustratie door het mislopen van goud op de ploegenachtervolging (dezelfde frustratie die er mogelijk toe leidde dat het hele team een enorme tegel in het Holland House plompverloren het publiek in keilde waardoor twee vrouwen gewond raakten) tijdens een internationale persconferentie gevraagd of de Koreanen beter met hun honden om wilden gaan. Die eten ze namelijk op. Ai. Dat is als tegen Nederlanders zeggen dat ze moeten ophouden snert te nuttigen, of - veel erger nog - nooit meer een Elfstedentocht mogen rijden.

Half Korea viel over hem heen en hij zag zich genoodzaakt op Twitter zijn excuses aan te bieden. Die vervolgens niet geaccepteerd werden, waardoor het nóg erger werd. Gelukkig voor Jan zijn de Spelen voorbij. Kan hij zich uit de voeten maken. Ik denk niet dat ik een malamute-biefstukje weg zou krijgen. Maar ja: Koreanen gruwen dan weer van erwtensoep.

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Deze maand verschijnt zijn boek ‘Rotgrond bestaat niet’. Lees al zijn stukken hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden