Koreaanse stakers honen partijchef weg

SEOUL (Reuter, AP) - Of het nu een gebaar van verzoening was of een publiciteitsstunt, de toenadering in de richting van de stakers door Lee Hong-Koo, voorzitter van de belangrijkste regeringspartij van Zuid-Korea, werd een complete mislukking.

Lee bezocht gisteren de katholieke kathedraal van Seoul waar de leiders van de niet erkende vakbondsfederatie KCTU zichzelf beschermen tegen arrestatie. Tot een werkelijke ontmoeting tussen Lee en de vakbondstop kwam het evenwel niet toen de auto van Lee tot vlakbij de ingang van het kerkgebouw was gereden. Een menigte drong op, riep “ga weg” en verhinderde de partijchef de kerk binnen te gaan.

De KCTU-top zou toch al niet bereid zijn geweest om Lee te ontvangen. De vakbondsleiders zeiden dat ze alleen met Lee wilden praten als de regering de nieuwe (en zeer omstreden) arbeidswet zou intrekken. Bovendien zouden de arrestatiebevelen tegen KCTU-bestuurders moeten worden ingetrokken.

De Zuid-Koreaanse president Kim Young-Sam had evenwel al duidelijk gemaakt, dat de wet niet wordt ingetrokken en ook niet wordt geamendeerd. “De realiteit is nu eenmaal, dat arbeiders zonder hervorming van de arbeidswetgeving op den duur noch een baan noch een inkomen hebben. De internationale concurrentie is moordend”, aldus de president. Ook partijleider Lee kwam niet met nieuwe voorstellen bij de kerk.

Vandaag beloven de stakingsacties een nieuw hoogtepunt te bereiken. Volgens de KCTU zullen 250 000 werknemers bij de metro, de telefoondienst en de nationale munt zich bij de staking aansluiten. Ook de door de regering gesanctioneerde Federatie van Koreaanse vakbonden doet vandaag mee. Deze officiële bond heeft 750 000 werknemers opgeroepen het werk neer te leggen. De regering wil 2 500 militairen inzetten om de metro en het stadsspoor aan de gang te houden.

Toch zijn er aanwijzingen dat de stakingsoproep niet algemeen wordt gevolg, met name bij het stadsspoor zouden er werkwilligen zijn. Volgens waarnemers ontstaat er bij het publiek een zekere vermoeidheid over de acties, die al meer dan twee weken aan de gang zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden