Koreaanse president weet verlies beperkt te houden

SEOUL (AP, Reuter) - De regerende Nieuwe Koreaanse Partij (NKP) van president Kim Young-sam heeft haar verlies bij de Zuid-Koreaanse verkiezingen weten te beperken.

De NKP ging aan de leiding in 122 van de 253 districten die gisteren op het spel stonden, waardoor het uiteindelijke aantal zetels van de NKP - door de proportioneel verdeelde restzetels - uitkwam op 139 van de 299 zetels in het parlement. Dat betekent een verlies van 11 zetels ten opzichte van de 150 zetels die ze tot gisteren bekleedden. De verkiezing werd gezien als een referendum over het beleid van president Kim, die de afgelopen twee jaar rechtszaken liet aanspannen tegen twee van zijn voorgangers die corrupt zouden zijn geweest. Men dacht dat het verlies voor de NKP veel groter zou worden, omdat ook de president zelf is beschuldigd van corruptie. Dat de voorlopige uitslag voor Kim gunstiger is, hoeft overigens niet te betekenen dat de Koreanen Kims beleid steunen. Volgens veel waarnemers heeft de recente spanning met Noord-Korea veel Zuid-Koreanen toch maar doen besluiten de regering te steunen.

De knarsetandende winnaar was Kim Dae-jung, de aartsrivaal van president en NKP-leider Kim Young-sam. De uitslag gaf zijn Nationale Congres voor een Nieuwe Politiek 78 zetels, een winst van 23 zetels. Dat is veel minder dan waar hij op had gerekend. Kim Dae-jung wilde tenministe honderd zetels halen, om een parlementair onderzoek naar corruptie door zijn aartsrivaal te kunnen afdwingen. Daar is de steun van eenderde van het parlement voor nodig.

De andere grote oppositiepartij - de Verenigde Liberale Democraten van de derde Kim: Kim-Jong-il - eindigdeop 48 zetels, een verdrievoudiging ten opzichte van het aantal zetels voor de verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden