Koreaan steekt 1,8 miljard gulden in MD 95 van McDonnell Douglas

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het Zuidkoreaanse Hyundai wordt een partner van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant McDonnell Douglas bij de bouw van de MD 95, een directe concurrent van de Fokker 100. Hyundai steekt 1,1 miljard dollar (1,8 miljard gulden) in de nieuwe honderdzitter.

In ruil daarvoor mag Hyundai vleugeldelen leveren en krijgt het inzicht in de Amerikaanse technologie. Tot nu toe heeft zich één klant gemeld voor deze opvolger van de zeer succesvolle DC 9: de Amerikaanse maatschappij Valujet heeft er vijftig besteld.

Valujet betaalt slecht twintig miljoen dollar per toestel. Een Fokker 100 moet officieel 25 tot 30 miljoen kosten. Luchtvaartanalisten hebben zich afgevraagd hoe McDonnell Douglas met zijn lage prijs uit zou kunnen komen. Produktie van kostbare vleugedelen in Azië is kennelijk een van de antwoorden op die vraag.

Onduidelijk is nog welke consequenties de stap van Hyundai heeft voor Fokker. In ieder geval versterkt het de positie van concurrent McDonnell Douglas. Tegelijkertijd lijkt het echter aan te geven dat een ander geheel nieuw toestel voor 100 passagiers, dat China en een Zuidkoreaanse groep samen zouden ontwikkelen, verder weg is dan ooit. Hyundai was lid van de Koreaanse groep, die onder leiding staat van Samsung. Het feit dat Samsung interesse toont voor Fokker werd al als een aanwijzing gezien dat het niet erg botert tussen de Chinese en Koreaanse partners.

De komende dagen moet blijken of Samsung in Fokker geïnteresseerd blijft. In luchtvaartkringen is namelijk ook al geopperd dat Samsung zich alleen maar als kandidaat-koper bij Fokker heeft gemeld om aartsrivaal Hyundai voor te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden