Korea?s zetten politieke sores opzij

De voetballers van Noord- en Zuid-Korea treffen elkaar vandaag in Shanghai in de kwalificatiereeks voor het WK van 2010. Politiek speelt alleen op de achtergrond een rol.

Politiek tromgeroffel ging vooraf aan het bepalen van de wedstrijdkalender in WK-kwalificatiegroep 2 van Azië. Noord-Korea weigerde het volkslied van buurland en tegenstander Zuid-Korea ten gehore te brengen. Het stalinistische regime wilde de kapitalistische rivaal die eer niet gunnen in het stadion van de hoofdstad Pyongyang.

Wereldvoetbalbond Fifa bracht de gemoederen tot bedaren. Noord-Korea ontvangt Zuid-Korea vandaag op neutraal terrein.

Voor internationale ophef zorgde dit opmerkelijke besluit nauwelijks. Beide landen, officieel in staat van oorlog, stonden om dezelfde redenen in maart van dit jaar eveneens in Shanghai tegenover elkaar. Tijdens dit duel (0-0), onderdeel van een continentale voorronde, bleven hatelijke spreekkoren uit tijdens het spelen van de nationale hymnen. Op straat viel van enige animositeit evenmin iets te merken.

De beladen verhoudingen openbaarden zich vooral in de verschillen tussen beide, strikt gescheiden, supportersgroepen. De Noord-Koreaanse toeschouwers zaten zwijgzaam op de tribunes van het voor driekwart gevulde stadion zonder te wapperen met hun blauw-witte vlaggetjes met rode ster. Op de wild uitgedoste, gillende Zuid-Koreanen sloegen ze geen moment acht. Gezien de harde hand van het regime van leider Kim Jung Il een begrijpelijke keuze.

China herbergt volgens voorzichtige schattingen ongeveer 250.000 Noord-Koreaanse vluchtelingen, die aan de verschrikkingen in hun moederland wilden ontkomen. Uit vrees voor represailles lieten zij hun gezicht niet zien in Shanghai. De tickets waren toebedeeld aan medewerkers van diplomatieke vestigingen in het goedgezinde China én gescreende studenten. Van hen hoefden geen kritische geluiden te worden verwacht.

De Zuid-Koreanen, niet gebonden aan strakke leefregels, voelden evenmin de behoefte de sportarena te gebruiken voor een publieke aanklacht tegen het rigide buurland. Geen gebrek aan engagement, maar respect en de macht der gewoonte speelden daarin een belangrijke rol. Onnodig kwetsen past niet in de volksaard. En het nieuwe was er, na elf eerdere ontmoetingen, wel een beetje af.

De kans op ongeregeldheden is vanavond dan ook uiterst klein. Sportief gewin overvleugelt de politieke sores. In een poule met verder Saoedi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) liggen twee startbewijzen voor het WK 2010 voor het grijpen. De nummer 3 kan zich via een omweg nog kwalificeren voor de eindronde in Zuid-Afrika. Een uitgelezen mogelijkheid voor beide partijen.

Zuid-Korea moet zich gezien het recente verleden vrij eenvoudig kunnen plaatsen. De ploeg, met Ji-Sung Park (Manchester United) als blikvanger, kwalificeerde zich voor de laatste zes WK’s en leunt op degelijk spelersmateriaal. Noord-Korea hoopt op een stunt, door zich voor het eerst sinds 1966 te scharen bij de mondiale elite. Het begin oogde veelbelovend. Afgelopen zaterdag won het team, zonder sterren, met 1-2 van de VAE.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden