Korea's lossen waarschuwingsschoten

Relatie Noord en Zuid zeer wisselvallig: na 'vriendelijk' bezoek toch weer grensincident

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Tussen Noord- en Zuid-Korea wisselen perioden van spanning en ontspanning elkaar al decennialang af, maar dezer dagen is het contrast wel heel sterk. Bracht een hoge Noord-Koreaanse delegatie zaterdag nog een vriendelijk verrassingsbezoek aan het Zuiden, vandaag kwam het tot waarschuwingsschoten tussen de marines van beide landen. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie bereidt het Noorden zich voor op een 'volledige oorlog'.

De schermutseling tussen de marines volgde op de manoeuvres van een Noord-Koreaans schip, dat de omstreden zeegrens tussen beide landen passeerde. De Zuid-Koreaanse marine zond eerst een waarschuwingssignaal uit en loste daarna waarschuwingsschoten, waarna de Noord-Koreanen hetzelfde deden. Er vielen geen gewonden.

In 2010 kwamen 46 Zuid-Koreaanse militairen om het leven toen de Noord-Koreaanse marine een korvet uit het Zuiden tot zinken bracht. Later dat jaar bestookte Noord-Korea het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong met artillerie, waarbij vier mensen het leven lieten. Pyongyang heeft de grens tussen beide Korea's - ook die op zee - nooit erkend.

Zuid-Korea maakt zich zeer bezorgd over de bedoelingen van het Noorden. Volgens een gisteren gepubliceerd rapport van het ministerie van defensie heeft Noord-Korea het aantal manschappen dat deelneemt aan militaire oefeningen verdubbeld, en ook de materiële capaciteit flink versterkt; zo zijn er 300 mobiele raketlanceerinrichtingen bijgekomen. Dit jaar heeft Pyongyang al 111 raketten afgevuurd, die overigens allemaal in zee terechtkwamen.

Hoe deze dreigende signalen zich verhouden tot de diplomatieke gebaren van afgelopen weekeinde, is voor Seoel niet duidelijk. Bij de Aziatische Spelen in de Zuid-Koreaanse stad Incheon verscheen zaterdag een Noord-Koreaanse delegatie, aangevoerd door Hwang Pyong-un, de hoogste militaire functionaris in het staatsapparaat. Niet alleen gedroeg de driekoppige delegatie zich uitzonderlijk vriendelijk, Hwang voerde ook gesprekken met de Zuid-Koreaanse minister van hereniging, Ryoo Kihl-jae, waarbij van Noord-Koreaanse zijde werd aangedrongen op een hervatting van de gesprekken tussen beide landen.

Na afloop van dit onderhoud zaaide Hwang nog wat verwarring over het lot van Opperste Leider Kim Jong-un, die al sinds 3 september niet in het openbaar is verschenen. De Noord-Koreaanse staatsmedia meldden anderhalve week geleden dat Kim Jong-un ziek is, maar volgens Hwang heeft Kim in het geheel geen gezondheidsproblemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden