Korea's belijden wil tot vrede

PYONGYANG (ANP) - De leiders van Noord- en van Zuid-Korea, respectievelijk Kim Yong-il en Roh Moo-hyun, hebben donderdag in een gezamenlijke verklaring hun streven naar vrede beleden. Officieel zijn de landen nog steeds in oorlog en geldt slechts een wapenstilstand die na drie jaren oorlog in 1953 werd gesloten. De hoofdpunten van de verklaring:

VREDE:

Ergens in buurt van het schiereiland van Korea moet een internationale conferentie komen waar de oorlog formeel voorbij wordt verklaard. De wapenstilstand van 1953 werd getekend door de Volksrepubliek China, Noord-Korea en de door de Verenigde Staten geleide troepenmacht van de Verenigde Naties.

DIALOOG:

De twee leiders, Roh Moo-hyun en Kim Young-il, bespreken lopende zaken voortaan vaker. De premiers van beide Korea's overleggen in november over de praktische toepasbare kanten van de verklaring van donderdag. De ministers van Defensie van beide landen spreken in november over het voorkomen van schermutselingen langs de grens.

SAMENWERKING:

De twee Korea's gaan met economische samenwerking experimenteren in en rond de Noord-Koreaanse haven Haeju. Er komt een vrachtbootverbinding tussen Haeju en Zuid-Korea en de wateren worden er voor de visserij broederlijk gedeeld. De industriële zone van Kaesong, vlak over de grens in Noord-Korea zal worden uitgebreid. Daar hebben zich reeds tientallen Zuid-Koreaanse bedrijven gevestigd die er van lage lonen en lage grondprijzen profiteren.

VERKEER:

Beide leiders roepen op tot het herstel van de treinverbinding tussen het zuiden en het noorden. Ze beloven spoorwegen en wegen te herstellen. Beide partijen zullen een reisagentschap exploiteren waarmee Zuid-Koreaanse toeristen vanuit Seoul per vliegtuig naar de Paektu kunnen reizen, 375 kilometer ten noordoosten van Pyongyang en 500 kilometer ten noorden van Seoul.

SPORT:

De landen sturen gezamenlijk een supportersgroep naar de Olympische Spelen in China die daarvoor speciaal wordt getraind in zowel Zuid- als Noord-Korea.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden