Korea houdt wel van Japanners, maar haat Japan

Honden en Japanners niet toegestaan, staat er in een café in deZuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Vandaag wordt herdacht dat Korea zestigjaar geleden werd bevrijd van haar Japanse overheersers. Anti-Japansegevoelens zijn er echter nog altijd.

Gwangbokjeol, de dag waarop er een eind kwam aan de Japanse kolonialeoverheersing, wordt in Zuid-Korea altijd groots gevierd. Iedereen heeftvrij, de vlag gaat uit, overal zijn ceremonies. Traditioneel verleent depresident enkele honderden gevangenen amnestie. Van nog veel meer mensenworden boetes kwijtgescholden, voor fout parkeren bijvoorbeeld of te hardrijden. De regerende Uri-partij heeft president Roh Moo-Hyun verzocht dezekeer maar liefst 6,5 miljoen mensen gratie te verlenen.

Gwankgbokjeol, bevrijdingsdag, is ook de ideale dag een beetje vileinover Japanners te praten. Op tv wordt een blik documentaires over dekoloniale tijd opengetrokken. ,,Kijk hoe slecht de Japanners waren, isde boodschap. Ook krijgen de Zuid-Koreanen nationalistisch getintedocumentaires te zien, over bijvoorbeeld de snelle economische ontwikkelingde laatste decennia.

De verbittering over de koloniale periode is doorgegeven aan jongeregeneraties via verschillende presidenten, zegt Kim Yong-Deok, die moderneJapanse geschiedenis doceert aan de Nationale Universiteit Seoel. Vooralde eerste Zuid-Koreaanse president Synghman Rhee, die regeerde van 1948 tot1960, kon er wat van. In de schoolboeken werd uitvoerig geschreven overde wreedheid van de Japanners. De media mochten niks goeds zeggen overJapan. Dat hoorde bij de doctrine van die tijd. Iedereen die ouder is dan55 jaar heeft geleerd hoe slecht Japan is. Pas in 1965 werdendiplomatieke banden met Japan aangegaan, en wel door de militaire dictatorPark Chung-Hee. Hij had geld van Japan nodig voor de opbouw van deZuid-Koreaanse economie.

Volgens Kim zijn anti-Japanse sentimenten de afgelopen decenniaverminderd, maar blijven ze onder de oppervlakte aanwezig. Ze kunnenmakkelijk tot uitbarsting komen.

De hekel aan Japan is niet persoonlijk, tekent hij wel aan. Japannerszijn goed, vinden veel Koreanen. Ik heb ook gewoon Japanse vrienden. MaarJapan als staat, als natie, vinden we slecht.

Student Cheon Bong-Ki zegt dubbele gevoelens te hebben. Aan de enekant ben ik heel erg geïnteresseerd in alles wat er uit Japan komt.Popmuziek, film, animatie, literatuur. Ik heb ook niets tegen Japanners.Maar op het moment dat er politieke of sportieve kwesties spelen tussenKorea en Japan, dan voel ik boosheid. Dan moeten we per se winnen. We mogenniet verliezen.

Volgens historicus Kim kan het anti-Japanse gevoel bij Koreanen op denduur wel verdwijnen. Het hangt af van de leiders van beide landen. Zemoeten de heersende sentimenten niet gebruiken om stemmen te winnen.Koreanen zijn makkelijk te bewegen tot anti-Japanse acties. Japannersvoelen zich al snel superieur. Politici moeten de banden echt willennormaliseren.

Kim vindt wel dat de Japanners daartoe het initiatief moeten nemen.Ze hebben vaak verontschuldigingen aangeboden, maar dat gaat alleen viade mond, niet via hun daden. Als Japan echt spijt heeft, moet de Japansepremier Koizumi niet meer naar de Yasukuni-gedenkplaats gaan, waaroorlogsmisdadigers worden geëerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden