Koranverbrander Terry Jones: De wanhoopsdaad van een aandachtsjunk

null Beeld reuters
Beeld reuters

Dominee Terry Jones besloot vorige maand alsnog de Koran te verbranden. Afgelopen dagen leidde dat in Afghanistan tot een golf van protesten en doden.

Kort voor een demonstratieve koranverbranding in september vorig jaar kreeg dominee Terry Jones uit Florida "van God de boodschap dat hij moest stoppen". Een telefoontje van niemand minder dan minister van defensie Robert Gates zal ook geholpen hebben.

De actie voor zijn 'Dove World Outreach Center', een nergens bij horend kerkje in Gainesville, werd afgeblazen uit angst voor een golf van verontwaardiging in islamitische landen, die mensenlevens zou kunnen kosten, waaronder ook Amerikaanse.

Woordbreuk

Vijf maanden later ging er alsnog een koran in vlammen op. "Technisch gezien was het woordbreuk", gaf de dominee toe in een interview met de TheWashington Post. "We hebben daar wel bij stilgestaan."

Het lijkt de wanhoopsdaad van iemand die niet buiten aandacht kan. De kerk van Jones is praktisch leeggelopen, nog maar een handvol mensen bezoekt de diensten, voorzien van vuurwapens vanwege de bij honderden binnenkomende doodsbedreigingen. Verzekeraar en internetprovider zegden de relatie op, de bank wil het hypotheekgeld terug.

En dat terwijl Jones (1951) toch een zeker talent had als religieus ondernemer. Hij is afkomstig uit de staat Missouri, waar hij in eerste instantie werkte als manager van hotels. Maar hij werd prediker en in 1981 vertrok hij naar Duitsland om er de Christelijke Gemeenschap van Keulen op te richten.

Absolute gehoorzaamheid

In zijn beste dagen had die kerk een duizendtal leden. Maar het avontuur liep niet goed af, berichtte Der Spiegel vorig jaar. De pastor en zijn vrouw werden steeds radicaler, eisten absolute gehoorzaamheid aan de door God gezonden leiders van de kerk en liet de gelovigen zware vrijwilligersarbeid verrichten. In 2007 werd Jones afgezet. Vanaf toen kon hij het centrum in Florida, waar hij al vanaf 1996 dominee in deeltijd was, zijn onverdeelde aandacht geven.

Daar in Gainesville preekte hij al sinds de aanslagen op New York en Washington van 11 september 2001 tegen de islam. En toen hij vorig jaar aankondigde het heilige boek van die godsdienst te zullen verbranden, hield het land de adem in en verschenen vanuit heel de wereld de cameraploegen bij zijn kerkje.

Heel anders ging dat toen hij in januari van dit jaar alsnog een 'berechting' van de Koran beloofde. De Amerikaanse media negeerden het nieuws praktisch. Zelfs nadat een 'jury' van gemeenteleden en sympathisanten de Koran had veroordeeld, een internetpeiling als straf de verbranding had uitgekozen en een andere dominee, Wayne Sapp, het vonnis had voltrokken, bleef terughoudendheid het parool. Maar een christelijke satellietzender uit Californië, The Truth TV, zond met Arabische ondertiteling het hele proces uit, tot vlak voor de verbranding zelf - die verscheen wel op de website van de kerk. Zo bereikte het nieuws toch de islamitische wereld.

Met de dodelijke gevolgen van dien, waarover de dominee zijn handen in onschuld wast. Hij was er 'kapot van', zei hij tegen het persbureau AFP, "maar we voelen ons er niet verantwoordelijk voor."

.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden