Kopwerk Michaelsen zit Blijlevens dwars

WEVELGEM - Heeft Lars Michaelsen op kop gereden? vroeg Jeroen Blijlevens zich met bijtende stem af. Het positieve antwoord ontstak de sprinter in woede. Het was tegen de stalorders van ploegleider Cees Priem in, het doorkruiste ook zijn ambities om eindelijk een eendagskoers van importantie te winnen. Gent-Wevelgem ging andermaal aan 'Jerommeke' voorbij. Het werd weer eens een Mapei-feestje, met Frank Vandenbroucke in een hoofd- en Nico Mattan in meer dan een bijrol.

Mattan 'hing' het laatste half uur van de sprint- en waaierklassieker tien seconden voor een peloton van dertig man aan. Het wachten was op het moment dat de jaarlijkse schaakpartij op de kaarsrechte West-Vlaamse wegen in de eindspelfase zou belanden. De ploegen met massasprinters (TVM, Saeco en Telekom) wilden de dappere Mattan dolgraag nog een tijdje laten zwemmen. Mapei, dat zijn rasspurter Tom Steels al als stukoffer had moeten brengen, zat daar uiteraard niet op te wachten en zette zijn koning in: Vandenbroucke. Bij zijn demarrage verleidde de jonge, maar zeer geslepen Belg TVM'er Michaelsen er toe mee te gaan. Dat was in eerste aanleg ook de opdacht van Priem. De Deen kwam echter in de tang te zitten, toen de kloof met het peloton snel groeide. Slechts Saeco (Cipollini) en in mindere mate Telekom (Zabel) waren bereid te werken. Museeuw, Tafi en Ballerini verijdelden op grootse wijze echter alle aanvalspogingen. Intussen joegen Vandenbroucke, in mindere mate Mattan, maar vreemd genoeg ook Michaelsen elkaar op tot een hoger tempo. VDB speelde het spel vervolgens slim en verraste Michaelsen vlak voor Wevelgem.

De verwijten in de richting van de Scandinaviër, die drie jaar geleden nog in de vroegere vlasstreek won, waren grimmig. Blijlevens, willens en wetens kopman van TVM, zei er een hartig woordje over te zullen spreken, maar het is de vraag of hij de rol van zijn ploegleider in het gesprek zal durven betrekken. Toen de voorsprong van het leidende trio tot veertig seconden was opgelopen, kwam Mapei-ploegleider Patrick Lefevere langszij om Vandenbroucke te adviseren het niet op een sprint te laten aankomen. Priem bungelde op dat moment achter het lethargische peloton aan. “Cees mocht er ook wel bij”, probeert Lefevere het lachen in te houden, “maar ik was rapper.” De 'kamikazepiloot' herinnerde zijn kopman van de dag vooral aan Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar, toen de eenling Bartoli in de finale het onklopbaar geachte Once-collectief Jalabert en Zülle een loer draaide.

Michaelsen had amper weet van de grootte van de voorsprong en oordeelde het, omdat hij toch niemand kon raadplegen, beter zelf voor de overwinning te rijden. “Wat moest ik? Ik zat in de tang, ik had geen keus. Ik had ook liever gehad dat iemand anders gereageerd had op de demarrage van Vandenbroucke. Dan was onze kans om te winnen waarschijnlijk groter geweest.” Priem vergoeilijkte het optreden van Michaelsen, wetende dat hij tekort was gechoten in de informatievoorziening en beseffende dat hij 's ochtends voor de start in Gent zijn twijfels had geuit over de zegekansen van Blijlevens. “Het hangt van de koers af, het is misschien niet verstandig in alle gevallen de kaart van Jeroen te spelen”, zei hij. “En Michaelsen”, voegde hij er ruim vijf uur later aan toe, “wist niet wat hij moest doen. Je hebt er als renner geen notie van hoeveel marge je hebt.” Bij het sportpaleis in Gent had Priem nog een hele verhandeling gehouden over zendertjes, waarmee tal van renners tegenwoordig zijn uitgerust. Bij TVM hadden ze het systeem afgedankt. “Of die dingen bleven niet zitten in de oren, of de renners waren niet bereikbaar omdat iedereen op dezelfde frequentie zat. Daar zijn we niet mee verder gegaan.”

Lijdzaam moest Priem zodoende toezien dat twee kansen in één keer teniet gingen. Van Petegem, gisteren de trouwe adjudant van Blijlevens, mocht zich niet met de salonpoging tot achtervolging bemoeien, omdat de sprinter dan geïsoleerd kwam te zitten. “Het was ook niet aan ons om te werken”, zei de ploegleider nog. Daarmee refereerde hij aan een oude wielerwet. Maar de ploegen die sowieso kansloos waren, erkenden grootmoedig het meesterschap van de winnaar. Zoals zo vaak. Vandenbroucke is, zoals bekend, stilaan een fenomeen aan het worden. De jeune premier van 23, geliefd bij alle Belgen omdat hij zowel francophone als Nederlands-talig is, beschouwt de zege in Gent-Wevelgem als een nieuwe mijlpaal in zijn inmiddels 36 overwinningen omvattende carrière. Hij won al meer koersen van de eerste categorie (twee jaar geleden de Grote Scheldeprijs en in 1996 Parijs-Brussel), maar: “Dit is een van de meest gereputeerde in zijn soort. Deze overwinning zegt me ook meer dan het eindklassement van Parijs-Nice, dit jaar. Wanneer je de leiderstrui om je schouders draagt, verkeer je in een staat van euforie. Dan is het niet zo moeilijk om te winnen.”

Zaterdagavond had VDB besloten Gent-Wevelgem te rijden in plaats van de Ronde van Baskenland. “Ik ging er vanuit dat de Ronde van Vlaanderen van de dag erop zeer zwaar zou worden. Ik ga nu een paar dagen naar Saint-Raphaël (in de Provence - red.) om me daar voor te bereiden op de Waalse klassiekers. Nee, Parijs-Roubaix staat niet op mijn lijstje. Die klassieker is niet te combineren met de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb in de 'hel' geen kans om te winnen. Ik ben geen superman.”

Overigens had van VDB ook Mattan mogen winnen. “Hij is een goede vriend van me. Nico had echter de kracht niet meer. Mijn naam staat nu op de palmares, maar ik beschouw het vooral als een overwinning van de ploeg.” De geruchten over het uiteenvallen van Mapei, een gedurfde en af en toe wrang smakende Italiaans-Belgische cocktail, legde een doem op de vierde achtereenvolgende zege in een Belgische eendagswedstrijd in anderhalve week. Via de Italiaanse pers lekte uit dat sponsor Squinzi en manager Saronni vanaf volgend jaar de handen ineen slaan en de Belgische tak aan zijn lot zullen overlaten. De competentiestrijd tussen beide nationaliteiten ligt ten grondslag aan de op handen zijnde breuk. De Italiaanse renners kunnen het niet velen dat hun belangen ondergeschikt worden gemaakt aan die van Museeuw en Vandenbroucke. De Belgen zijn bereid Lefevere te volgen, wanneer hij met een goede sponsor op de proppen komt. In het andere geval zijn VDB (Cofidis), Steels (ONCE) en Museeuw (Lotto) al verzekerd van goede aanbiedingen. Nog voor de vraag helemaal gesteld is, antwoordt de normaal zo minzame en toegankelijke Lefevere bits: “Geen commentaar.” Aan het waarheidsgehalte van het gerucht hoeft dus niemand te twijfelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden