Koptische woede na aanslag bij belangrijkste kathedraal

In Egypte zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd, nadat gisteren bij een bomaanslag op een Koptische kerk 25 doden vielen, onder wie veel vrouwen en kinderen. De terreurdaad, die gisteren nog niet was opgeëist, vond plaats in een kapel naast de Sint Marcus Kathedraal in Cairo.

De kathedraal is de zetel van de Koptische paus. De woede onder Koptische christenen, die circa 10 procent van de Egyptische bevolking (90 miljoen mensen) vormen, was gisteren daardoor extra groot. Dat er een aanslag kon plaatsvinden op zo'n belangrijke locatie voor de geloofsgemeenschap, bewijst volgens hen dat de Egyptische overheid van hun bescherming weinig werk maakt - ook al zijn Kopten al te vaak doelwit van geweld.

Toen de Egyptische minister van binnenlandse zaken gistermiddag de plaats van de aanslag bezocht, kreeg hij van honderden toegestroomde christenen beschimpingen naar het hoofd geworpen. Zelfs klonk de slogan 'Het volk wenst de val van het regime', een leuze die opgeld deed tijdens de volksopstand die president Hosni Mubarak in 2011 verjoeg.

Dat is pijnlijk voor de huidige president Abdel Fatah al-Sisi, die in 2013 na een staatsgreep aan de macht kwam. Sisi, die met zijn coup een einde maakte aan de democratisch gekozen regering van moslimbroeder Mohamed Morsi, werd destijds expliciet in zijn machtsgreep gesteund door de Koptische paus. Sindsdien heeft Sisi zich opgeworpen als beschermheer van de Kopten, en bestrijder van islamisten.

In die strijd heeft Sisi de afgelopen jaren de oppositie onderdrukt en burgerrechten ingeperkt, met als excuus dat hij alleen zo Egypte rust, orde en welvaart kan brengen. Van dat laatste is echter nog niet veel terechtgekomen. Egypte kampt met jihadistische terreur, een filiaal van Islamitische Staat op het Sinaï-schiereiland, en daardoor nog altijd tegenvallende toerisme-inkomsten.

In een verklaring schaarde Sisi zich gisteren achter de Kopten. Hij riep moslims en christenen op om samen op te trekken om zo 'als overwinnaar uit de strijd tegen het terrorisme te komen - een strijd van alle Egyptenaren'. De festiviteiten rondom de geboorte van profeet Mohammed, die vandaag zouden plaatsvinden, worden vanwege de nationale rouw beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden