Kopten vrezen aanslag in Nederland

Wilfred van de Poll redactie religie & filosofie

amsterdam – Egyptische christenen in Nederland vrezen deze week doelwit te worden van bomaanslagen. Extremistische moslims roepen op internet op tot geweld tegen Koptische kerken, waaronder ook drie Nederlandse. Het zijn kerken in Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. De aanslagen zouden moeten plaatshebben op het Koptische kerstfeest van 6 op 7 januari.

Op Nieuwjaarsdag vielen in de Egyptische stad Alexandrië 25 doden door een aanslag op een Koptische kerk.

„Wij vragen de Nederlandse regering met klem actie te ondernemen en ons te beschermen”, zegt een kerklid uit Eindhoven dat anoniem wil blijven. „Ik woon al vijftig jaar in Nederland. Het is voor het eerst dat ik me serieus bedreigd voel.”

Op verscheidene internetpagina’s circuleert in het Arabisch een zwarte lijst met zo’n honderd Koptische gebedshuizen. Dertig daarvan liggen niet in Egypte. Van die kerken, waaronder de drie in Nederland, worden ook contactgegevens vermeld.

Een website die zich ’de trots van de islam’ noemt, legt met illustraties uit hoe mensen zelf hun explosieven kunnen vervaardigen. De technieken zouden door ’onze broeders in Irak’ zijn ontwikkeld.

Op een van de illustraties staat een tot bom verbouwd colablikje, met daaronder in Iraaks dialect: ’Denk erom, dit is geen reclame voor Pepsi’. Ook wordt uitgelegd dat handgranaten makkelijk te vroeg ontploffen en te zwak zijn om de ’vijand’ ernstige schade toe te brengen. Daarom hebben de Iraakse ’strijders’ krachtiger explosieven ontwikkeld.

Hoewel dezelfde site zich zegt te distantiëren van de aanslag op de kerk in Alexandrië is de oproep tot aanslagen op kerken niet verwijderd.

De moslimstrijders vinden aanslagen een passend antwoord op ’onreine’ daden van de Egyptische christenen, ook wel Kopten geheten. Daarbij zou het vooral gaan om de ’ontvoering’ van Koptische vrouwen die over wilden stappen op de islam. Er wordt verwezen naar Wafaa Constantine, die eind 2004 te kennen gaf moslim te willen worden. Onder grote druk van de kerk zag ze van haar bekering af. Sindsdien verblijft ze op een geheime plek, afgezonderd van de buitenwereld.

In Koptische kringen circuleert een communiqué dat volgens hen van Al-Kaida afkomstig is. De terreurbeweging juicht de aanslag in Egypte toe en dreigt de Nijl te vullen met het bloed van christenen. Het bericht eist de ’vrijlating’ van Wafaa Constantine en nog een andere vrouw die moslim wilde worden. „Vanwege hen beiden hebben wij al honderden gedood en de rest zal snel volgen.”

De angst voor aanslagen in Nederland wordt versterkt door het feit dat ook de getroffen kerk in Alexandrië vanaf begin december op een zwarte lijst op internet stond. Die lijst vermeldde ook Koptische kerken in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. De website riep op bomaanslagen te plegen op kerken tijdens het Koptische kerstfeest, ’wanneer ze het drukst zijn’.

De Parijse politie is gisteren een onderzoek begonnen naar de bedreigingen. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) in Nederland neemt de bedreigingen op internet hoog op, zegt woordvoerder Edmond Messchaert. „We nemen zeer serieus wat er in Egypte is gebeurd.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden