Kopten in Egypte weer doelwit IS

aanslag - Explosies in twee kerken hebben gisteren zeker 42 mensen het leven gekost. IS heeft zijn tactiek rond de Sinaï gewijzigd en mikt nu ook in die regio op burgerslachtoffers.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Twee Koptische kerken in Egypte zijn op een van de drukste dagen van het jaar, Palmzondag, getroffen door een aanslag. Door de explosies die zijn opgeëist door Islamitische Staat kwamen in Alexandrië en Tanta dit weekend zeker 42 mensen om het leven. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi riep gisteren de noodtoestand uit.

Tanta, een plaats zo'n 120 kilometer ten noorden van Caïro, werd eerst getroffen. Op het moment van de explosie was een mis bezig, die bovendien live werd uitgezonden op tv. "Na de explosie werd alles zwart van de rook", zei Edmond Edward, op dat moment aanwezig in de kerk, tegen persbureau AP. "De veiligheid liet duidelijk te wensen over. Dat moet echt veranderen."

Op beelden verspreid door een Egyptische tv-zender is te zien hoe de kerkbanken volledig vernield zijn, en besmeurd met bloed.

Enkele uren later werd ook een christelijke kerk in Alexandrië getroffen. Die aanslag zou zijn gepleegd door een zelfmoordterrorist. De Koptische paus Tawadros was op dat moment aanwezig in het gebedshuis, maar bleef ongedeerd. Paus Franciscus brengt later deze maand een bezoek aan Egypte. De kerkvorst heeft de aanslagen veroordeeld.

Na de aanslagen van afgelopen weekend is het eens te meer duidelijk dat IS zijn tactiek in de regio heeft veranderd. In het verleden vochten islamitische radicalen rond de Sinaï voornamelijk een strijd uit met de autoriteiten, maar burgers zijn steeds vaker slachtoffer.

Eind vorig jaar kwamen bij een zelfmoordaanslag in een kerk in Caïro dertig mensen om het leven en vorig jaar stortte een Russisch vliegtuig neer dat vertrok vanuit Egypte. Ook deze aanslag werd opgeëist door IS. Alle 224 mensen aan boord kwamen om.

Dat christenen doelwit zouden worden, verbaast niet. De jihadisten kondigden dat enkele maanden geleden al aan in een video. De Egyptische premier Chérif Ismaïl heeft de aanval van dit weekend scherp veroordeeld en sprak van een terroristische daad. In een poging aanslagen te voorkomen, kondigde president Sisi aan dat alle openbare gebouwen in de toekomst beschermd moeten worden door militairen.

De Koptische christenen vormen een minderheid in het voor een groot deel islamitische Egypte. Ze maken ongeveer tien procent uit van de 90 miljoen Egyptenaren. Sisi, die in 2013 na een staatsgreep aan de macht kwam, werd destijds expliciet gesteund door de Koptische paus Tawadros. Sindsdien heeft Sisi zich opgeworpen als beschermheer van de Kopten, en bestrijder van islamisten. Die belofte heeft hij nog niet kunnen waarmaken.

Veel Koptische christenen leven in angst in Egypte, toch blijven ze Sisi steunen. "Er is op dit moment geen betere keuze dan Al-Sisi", zei de Koptische christen Bishoy Ramzy (34) in december tegen Trouw. "Het enige alternatief is de Moslimbroederschap of de salafisten, en dat is onze nachtmerrie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden