Koptelefoon kan vaak  ongezond hard

Vier op vijf mp3-spelers en telefoons mogelijk gevaar voor gehoor

LISETTE VAN DE BURGWAL

Jongeren lopen een groot risico om een gehoorbeschadiging op te lopen door muziek te luisteren met een koptelefoon. De schuld ligt bij producenten van persoonlijke muziekspelers, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vier van de vijf mp3-spelers en telefoons harder kunnen dan wettelijk is toegestaan en daardoor gevaarlijk zijn voor de oren.

Van de 31 muziekspelers die de NVWA testte, overschreden er 26 het wettelijke maximum van 85 decibel. Vier hiervan waren zelfs zo schadelijk voor de oren dat de NVWA ze van de markt af wil halen. Vooral goedkope apparaten kwamen slecht uit het onderzoek.

Merknamen mag NVWA niet noemen, maar de geluidsdruk en het maximaal aantal decibel zijn op de verpakking terug te lezen. De autoriteit adviseert geen mp3-spelers te kopen die een uitgangsspanning van 27 millivolt op de koptelefoon hebben. En als het maximale aantal decibellen de 85 overschreden wordt, moet een apparaat een volumebegrenzer hebben. Bij het uit- en aanschakelen gaat het volume daarmee weer automatisch terug naar 85 decibel en als de gebruiker hem harder zet, wordt een waarschuwing gegeven.

Volgens de Nationale Hoorstichting heeft bijna 40 procent van de jongeren last van gehoorbeschadigingen. Dat is 8 procent meer dan drie jaar geleden. Ondertussen blijven jongeren onverstoord koptelefoons dragen. Ook op de fiets, terwijl goed opletten hierdoor moeilijk wordt. Trouw sprak met vijf jonge gebruikers van koptelefoons.

Roel Oostrom (24) Amersfoort
"Mijn koptelefoon heb ik altijd op. Op weg naar mijn werk of vrienden, tijdens het boodschappen doen of als ik aan het werk ben. Meestal staat hij lekker hard, vooral bij goede nummers als die van Muse of Radiohead waar ik helemaal in wil zitten. Ik pas het volume tussen de nummers door steeds aan.

"Vooral op de fiets luister ik naar muziek. Gevaarlijk lijkt mij dit niet, omdat ik goed om me heen kijk en op het fietspad blijf. Gelukkig is het nog nooit fout gegaan. Ook maak ik me niet erg druk over gehoorbeschadiging. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat ik als fervent muziekluisteraar een enorm risico loop. Misschien heb ik zelfs al een gehoorbeschadiging. Een zorg voor later."

"Ik draag mijn koptelefoon bijna elke dag. Vooral op de fiets, als ik onderweg naar de universiteit ben. Ik zet hem niet te hard, omdat ik last van een kleine gehoorbeschadiging heb. Dat komt door alle concerten waar ik naartoe ben geweest. Sindsdien hoor ik een piep in mijn oor. Ik denk niet dat het gevaarlijk is om zachtjes naar muziek te luisteren op de fiets."

Lynn van den Hoven (15) Hoogland
"Ik luister de hele dag door naar muziek. Ook als ik met iemand aan het praten ben, heb ik altijd wel een oortje in. Ik heb geïsoleerde oordopjes, waarmee ik niets om me heen kan horen. Die zet ik altijd bijna op zijn hardst. Voor gehoorbeschadiging ben ik niet bang. Misschien loop ik dat op, maar daar houd ik me niet mee bezig. Op de fiets luister ik standaard naar muziek. Dat is wel gevaarlijk, bijvoorbeeld als je midden op de weg fietst en als iemand je wil inhalen. Ik fiets bovendien op een elektrische fiets, dus dat gaat best hard. Maar ik denk er niet zo over na."

Anne van Duin (24) Utrecht
"Ik draag meestal in-ears, maar soms ook een koptelefoon. Ik luister eigenlijk altijd muziek, waar ik ook ben en ik weet dat ik het volume iets te hard heb staan. Dat doe ik eigenlijk tegen beter weten in, want ik weet hoe schadelijk het is. Op de fiets luister ik ook naar muziek. Een fietsbel hoor ik nog, mensen die tegen me praten niet.

Sara Rubingh (22) Amsterdam
"Ik draag al zo lang een koptelefoon in het verkeer, dat ik het goed kan compenseren door beter om me heen te kijken. Maar ik houd mezelf niet voor de gek; het is gewoon onverstandig. Ik maak me wel zorgen om het oplopen van gehoorbeschadiging. Door een ontsteking heb ik al last van oorsuizingen. Sindsdien let ik er meer op. Met uitgaan draag ik bijvoorbeeld oordopjes."

Sjors Roeters (22) Amsterdam
"Nu is mijn koptelefoon kapot, maar daarvoor droeg ik hem elke dag. Ik heb er een die niet je hele oor omsluit, zodat ik gewoon geluiden van buitenaf kan horen. Daar heb ik voor gekozen, omdat het me minder gevaarlijk leek in het verkeer. Anders word ik gelijk aangereden door trams die ik niet hoor. Ik denk dat het met mijn koptelefoon niet gevaarlijk is, maar voor de zekerheid kijk ik wel meer. Ik zet hem ook niet te hard, dat vind ik onaangenaam. Ik ben niet bang gehoorbeschadiging op te lopen. Bellen op de fiets doe ik ook, maar daar zie ik geen gevaar in. In de auto bellen, dat is een ander verhaal."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden