'Kopstuk Vaticaan dekte misbruik toe'

George PellBeeld afp

Één van de machtigste mannen in het Vaticaan, George Pell, zou als bisschop expres de hand boven het hoofd van misbruik plegende priesters hebben gehouden. De commissie die misbruik in de katholieke kerk in Australië onderzoekt, noemt zijn positie na nieuw onderzoek 'onhoudbaar'.

Peter Saunders, lid van de misbruikcommissie, noemde Pell dit weekend op de Australische televisie een 'hardvochtig', 'gevaarlijk' en 'koudbloedig' individu, 'bijna een sociopaat'. Hij zei dat Pell moet opstappen als hoofd Financiën van het Vaticaan.

De beschuldiging: Pell zou in de jaren tachtig en negentig, toen hij bisschop was in Australië, gevallen van misbruik expres stil hebben gehouden. Hij zou de belangen van de priesters boven die van de slachtoffers en hun families hebben gesteld. Ook zou hij zwijggeld hebben aangeboden aan een slachtoffer.

De Australische commissie kwam tot deze conclusie door afgelopen maand meerdere slachtoffers van seksueel misbruik te horen. Deze verhoren eindigden vrijdag.

'Fuck you George
'
Het slachtoffer aan wie zwijggeld werd aangeboden, David Ridsdale, legde ook een verklaring af. Hij vertelde over een telefoontje dat hij van Pell kreeg in 1993:

"Pell begon te praten over mijn groeiende familie en mijn taak om hen goed te onderhouden. Hij zei dat ik op deze manier snel een auto of een huis voor mijn familie kon kopen," zei Ridsdale. Hij lepelde vrijwel letterlijk op hoe het telefoongesprek verder ging:

Ridsdale: 'Sorry hoor George, maar waar the fuck praat je over?'
Pell: 'Ik wil weten wat het kost om jou stil te houden.'
Ridsdale: 'Fuck you George, en alles waarvoor je staat.'

Pell reageerde op deze en andere beschuldiging in een statement. Hij ontkent dat hij Risdale zwijggeld heeft aangeboden en schrijft juist 'extreem sympatiek' tegen het slachtoffer te zijn geweest. Hij beteurt dat ze elkaar 'verkeerd hebben begrepen'. "Tijdens onze discussie was de politie zelfs al bezig met de zaak", schrijft hij.

Maatregelen
Vanmorgen liet de Australische commissie weten dat George Pell later dit jaar naar Australië moet vliegen, om zich over deze zaak te verantwoorden. Pell liet al eerder deze maand weten dat hij bereid is 'alle bewijs te leveren', daarvoor de zee over te steken, om 'open en eerlijk' op de beschuldigingen en kritiek in te gaan.

De Australische commissie, die aangesteld is door de paus en ook regelrecht aan hem rapporteert, heeft uiteindelijk weinig te zeggen over of Pell zijn positie behoudt. Daar moet de paus over beslissen. Commissielid Saunders - die overigens zelf misbruikt werd - pleit voor 'krachtige maatregelen'.

In 2002 werd Pell zelf beschuldigd van het misbruiken van een jongen van 12, in 1961. Die zaak werd afgewezen omdat er onvoldoende bewijs was. Pell werd in 1996 benoemd tot aartsbisschop van Melbourne, in 2001 stapte hij over naar Sydney. Vanaf februari 2014 is hij hoofd financiën bij het Vaticaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden