Kopstuk SP stapt op uit onvrede

Rotterdamse partijvoorzitter Levie wilde debat over koers

De voorzitter van de SP in Rotterdam stapt uit onvrede op. Kevin Levie heeft scherpe kritiek op het functioneren van de Socialistische Partij op landelijk niveau. In een verklaring stelt hij dit weekend dat de SP 'op dit moment volstrekt stilstaat'. "De partij heeft geen politieke strategie voor de komende jaren behalve 'doen wat we altijd gedaan hebben' en durft daar ook intern nog altijd nauwelijks over te praten."

Levie heeft zaterdag het partijbestuur op de hoogte gebracht. Landelijk voorzitter Ron Meyer laat desgevraagd weten dat hij het besluit van Levie 'buitengewoon jammer en betreurenswaardig' vindt.

Kevin Levie is ruim veertien jaar lid van de SP en was voorheen onder andere actief voor jongerenorganisatie Rood. Hij heeft in aanloop naar het laatste partijcongres, november vorig jaar, naar eigen zeggen 'met anderen geprobeerd de discussie over de staat van de partij en de politieke strategie voor de komende jaren aan te zwengelen'. Tevergeefs.

Volgens de Rotterdammer was het zittende partijbestuur hier niet van gediend. Op het congres zelf was de boodschap, aldus Levie: 'We zijn heel goed en we doen het heel goed. We hoeven niets te veranderen en moeten allemaal gewoon nog wat harder lopen'.

De SP is de grootste partij op links, zegt Levie, "maar dat is vooral omdat anderen het slechter doen". Hij vindt onder andere dat de partij veel te lang stil is geweest over de vluchtelingenproblematiek: "Terwijl letterlijk iedere dag de kranten openden met doden op de Middellandse Zee, met chaos op de Balkan, met discussie en protesten over opvang in Nederland, deed de landelijke SP... niets (...) Hete hangijzers worden liever genegeerd". Over racisme en discriminatie: "Inmiddels durven zelfs figuren als Humberto Tan, Paul de Leeuw en Anouk over dat onderwerp honderd keer scherpere statements te maken dan de grootste linkse partij van Nederland".

Op het congres in november is Ron Meyer Jan Marijnissen opgevolgd als landelijk voorzitter. Hij is het niet eens met de kritiek van Levie. "Ons Kamerlid dat over vluchtelingen gaat, Sharon Gesthuizen, is drie keer bij Pauw aan tafel geweest. Partijleider Emile Roemer heeft zich ook duidelijk uitgesproken." Over het gebrek aan verbreding, vernieuwing en interne discussie, zegt Meyer: "Het nieuwe bestuur zit er nu zes weken. Er is nog geen partijraad geweest. Maar ik snap zijn ongeduld wel. Wij SP'ers willen de wereld altijd zo snel mogelijk verbeteren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden