’Koppel salaris ING-top aan dat van kantinejuf’

Laat de top niet meer verdienen dan 700.000 euro per jaar, inclusief bonussen. Dat voorstel legt FNV Bondgenoten vandaag voor aan de ING.

Van onze redactie economie

De vakbond vraagt het hoofd personeelszaken van de bank/verzekeraar, Hugo Peters, om de hoogste inkomens niet hoger te laten zijn dan twintig keer de laagste inkomens in het bedrijf.

Bovendien zouden bonussen maximaal 50 procent van het vaste salaris moeten bedragen en alleen uitgekeerd mogen worden als er heldere en toetsbare doelstellingen zijn.

FNV Bondgenoten hoopt via de brief aan Peters betrokken te worden bij het nieuwe beloningsbeleid dat de ING in 2010 wil presenteren.

De vakbond geeft met het voorstel invulling aan de Code Tabaksblat, de Nederlandse leidraad voor goed ondernemingsbestuur, die een paar maanden geleden door de Commissie Frijns werd herzien. Frijns stelt dat bij acceptabele beloningsverhoudingen de vaste beloning van topmanagers moeten worden bezien in relatie tot de lonen voor het cao-personeel in een bedrijf.

Aangezien veel ING-medewerkers niet onder een cao vallen, gaat FNV Bondgenoten uit van het salaris van de president-directeur van De Nederlandse Bank, die ongeveer 400.000 euro verdient. Zo komt de vakbond voor de ING uit op ongeveer 700.000 euro, inclusief bonussen. Bij ABN Amro verdient bestuursvoorzitter Zalm meer: 750.000 euro, plus een bonus die in het beste geval nog eens de helft van dat jaarsalaris kan bedragen.

Tot de ING het nieuwe beloningsbeleid heeft vastgesteld, krijgt de gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering officieel benoemde bestuursvoorzitter Jan Hommen nog geen salaris.

Hommen stelde gisteren dat aandeelhouders en bestuurders van de bank geen blaam treft voor het ontstaan van de financiële crisis. „Overal waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Maar bewust? Absoluut niet.”

Het loon van de nieuwe financiële topman Patrick Flynn is 666 duizend euro per jaar. Hij krijgt als welkomstbonus bovendien 100.000 aandelen ING die hem in drie jaar maximaal 1,3 miljoen euro mogen opleveren. De vraag is nog of dit bedrag met zijn vaste salaris wordt verrekend.

Flynns salaris is sober in vergelijking met wat voormalig ING-topman Michel Tilmant in 2007 nog verdiende aan basissalaris, bonus en emolumenten: 6,1 miljoen euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden