'Koppejan kraamt volslagen onzin uit'

Ed Nijpels vindt uitspraken CDA-politicus belediging van alle CDA-bewindslieden in Hedwige-dossier

Voormalig VVD-voorman Ed Nijpels werd gisteren in Trouw door CDA-Kamerlid Ad Koppejan weggezet als 'een weinig onafhankelijke commissievoorzitter' toen hij in 2008 onderzoek deed naar mogelijkheden tot natuurherstel in de Westerschelde. Nijpels reageert: "Iedereen die het niet met Koppejan eens is, doet waarschijnlijk zijn werk niet goed."

Met verbazing heeft Ed Nijpels het interview met Koppejan gelezen waarin hij poneert dat ambtenaren de dienst uitmaken.

"Het is zwak en laf als een politicus ambtenaren de schuld gaat geven", aldus Nijpels. "Een minister of een gedeputeerde is verantwoordelijk. Ik vind het een belediging naar alle CDA-bewindslieden die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de Westerscheldeverdragen. Hij zegt eigenlijk over hen dat ze allemaal slappe knieën hadden. En over mij zegt hij dat ik geen zelfstandig oordeel kan vellen. Wat een volslagen onzin."

Nijpels kan het zich nog goed herinneren toen hij door toenmalig minister Gerda Verburg werd gevraagd commissievoorzitter te worden.

"Ik was mosselen aan het koken in de pan van Zeeland's roem toen de telefoon ging. Ik verstond de naam niet en zei: ik ben aan het koken, bel later maar terug. 'Ed, je spreekt met de minister', zei Gerda toen. 'Ik heb een ingewikkelde kwestie voor je.' Ik wist toen nog niets van de Hedwigepolder."

Nijpels heeft Verburg voordat hij het advies uitbracht naar eigen zeggen nog één keer gesproken. "Zij heeft zich er toen niet mee bemoeid." Nijpels is ook langs alle betrokken Kamerleden gegaan om te vragen of ze nog inzichten hadden. Toen heeft hij tegen Koppejan gezegd dat alle alternatieven meer geld kosten dan de Hedwige.

"Dat blijkt nu toch ook weer uit het huidige voorstel tot natuurherstel in de Westerschelde. Dat is toch duurder? En geloof mij, met de geplande 190 miljoen euro zijn we er echt nog niet."

Koppejan vindt echter dat de oud-minister van milieu onhandig is geweest in de financiële onderhandelingen met Vlaanderen. Nijpels: "Hoe het overleg over de kosten is gegaan, kan Koppejan helemaal niet weten. Hij heeft niet bij het gesprek gezeten."

Nijpels vindt het logisch dat Vlaanderen wel wil meebetalen met het onder water laten lopen van de Hedwige en niet met andere oplossingen. "Vlaanderen heeft de naastgelegen Prosperpolder ook ontpolderd, waardoor er een mooi groot natuurgebied zou ontstaan. Dat wordt nu veel kleiner. Dan is het toch niet gek dat Vlaanderen zich nog eens achter de oren krabt?"

De VVD-prominent staat nog steeds achter zijn rapport uit 2008. "Wat wij toen opschreven staat nog als een paal boven water. De Hedwige ontpolderen is de goedkoopste en beste manier om de natuur te herstellen. Ik vind het pretentieus van Koppejan dat hij denkt dat alleen hij de wijsheid in pacht heeft. Dat heeft hij niet. Koppejan heeft een dogma als het over ontpolderen gaat. Een dogma van 'het mag niet en het zal niet'."

Vogelbescherming: Tien jaar gepraat met politici, boeren, omwonenden
Dat ambtenaren worden gestuurd door de natuurlobby, zoals CDA-Kamerlid Ad Koppejan beweert, herkent de Vogelbescherming totaal niet. "Wij zijn geen politieke organisatie. Ons doel is het niet om politici dwars te zitten via ambtenarij. Wij willen de natuur beschermen. Daar gaat het ons om", aldus Fred Wouters, directeur bij Vogelbescherming Nederland.

Wouters weet zich ook nog te herinneren dat juist iedereen werd betrokken bij de totstandkoming van de Westerscheldeverdragen in 2005. "Daar ging een proces van tien jaar aan vooraf waarin is gepraat met politici, veel CDA-bestuurders, boeren, ecologen, natuurbescherming én omwonenden."

De Vogelbescherming merkt wel dat sinds het kabinet Rutte de bewindspersoon met natuur in zijn pakket veel moeilijker benaderbaar is. "De vorige ministers konden we altijd bellen, hadden we goed contact mee. Bij staatssecretaris Bleker zijn we in januari voor het eerst langs geweest, toen hadden we voor het eerst een fatsoenlijk gesprek."

Goed contact met een minister betekent echter niet dat de ambtenaren op een departement aan het lijntje zouden lopen van de natuurlobby, benadrukt Wouters. "Als het CDA en Bleker en Koppejan alles proberen om niet te ontpolderen, betekent dat vooral dat ze geen ecologische kennis hebben. Rapport na rapport bewijst dat het ontpolderen van de Hedwigepolder de beste oplossing is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden