Kopje thee op de Wallen

In Chinatown Amsterdam vertelt een gids aan zijn gevolg: „Aan uw linkerhand ziet u de Zeedijk vol met Chinese winkels met mooie etalages en restaurants met heerlijke oosterse maaltijden. En aan de rechterkant ziet u ramen met signaalrode tl-lampen waar prostituees hun lichaam verhuren voor de man en zijn behoeften.”

Het groepje toeristen staat bij een steegje, gelegen tussen de Zeedijk en de bekendste rosse buurt van de wereld.

Chinatown, dat aan de rand van de Amsterdamse Wallen ligt, is een wijk vol contrasten met een ruig verleden: van de eerste pindaverkopers tot aan de eerste Chinese drugsliquidatie, van handel in specerijen tot mensenhandel.

„Dat wás het Amsterdamse Chinatown en veel mensen onthouden juist dat ingebakken negatieve beeld”, zegt de kersverse projectmanager Chinatown, Sevinç Keskin.

„We moeten wel eerlijk zijn. Deze wijk heeft vele gezichten, ook duistere. Die zijn er gewoon, ze zijn niet te negeren of te ontkennen. Maar met dat in het achterhoofd kunnen we prima aan de slag om juist nu de mooie kanten van Chinatown te tonen.”

En dat is de opdracht van Keskin. De in Kampen opgegroeide communicatiespecialiste en onderneemster, zelf van Turks-Koerdische origine, is gevraagd om de Amsterdamse Chinese wijk sociaal, cultureel en economisch op de kaart te zetten.

„De Zeedijk, waar ik kantoor houd en een eigen winkel heb, was vroeger een rommeltje, met veel overlast. De ooit zo levendige uitgaansbuurt voor zeelieden werd in de jaren tachtig een no go area. Maar nu is het hier, na jarenlange inspanning, geworden zoals we dat graag zien: een mix van winkels en horeca en vooral toegankelijk en veilig voor iedereen. Nu de rest van deze wijk nog”, zegt Keskin.

Keskin promoot Chinatown in opdracht van NV Zeedijk, het bedrijf dat de winkelstraat ’beheert’. Zij vindt de Zeedijk hét voorbeeld voor de rest van Chinatown. Maar ondanks het succes van de Zeedijk, kan er volgens Keskin nog veel meer in Chinatown worden gedaan. Zo mist ze evenementen die de Aziatische cultuur uitdragen.

Daarom organiseren Keskin en haar collega Jenny Ho in september aan de Geldersekade een heus Theefestival waar alle facetten van thee – volksdrank nummer 1 in China – te zien zullen zijn.

Keskin ziet het al voor zich: Pal op de Wallen die prachtige rustgevende theeceremonies uit Azië. „Die staan haaks op wat we in het Wallengebied kennen: drukte, sensatie en spanning. Echt heel wat anders moet ons festival brengen”, vertelt Keskin. „Het wordt het eerste grote evenement in Chinatown van dit project. Zo’n Theefestival brengt bezoekers op een andere manier dan normaal in aanraking met deze buurt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden