Kopers en huurders zien woonlasten sterk stijgen

null Beeld

Wie in Enschede woont, is dit jaar de klos. Zowel huurders als eigenaren gaan daar gebukt onder zware woonlasten. Met dank aan het rijk.

Hans Marijnissen

Nederlandse huishoudens worden dit jaar geconfronteerd met een extreme stijging van de gemeentelijke woonlasten. Gemiddeld betalen huurders 5,4 procent meer dan vorig jaar, woningeigenaren zien de rekening 4,3 procent stijgen. De afgelopen tien jaar was er juist sprake van een daling in de woonlasten.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana
null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Grote verschillen

De steden onderling verschillen sterk in woonlasten. Zaanstad is voor huurders dit jaar de ‘duurste’ stad. Die betalen in die gemeente 571 euro, terwijl huurders in Nijmegen slechts 40 euro kwijt zijn. Kopers zijn, als het om woonlasten gaat, het beste uit in Den Haag: 563 euro. In Enschede, de ‘winnaar in woonlasten’, moeten zij 854 euro betalen.

Volgens het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden dat de cijfers over de 37 grote gemeenten vandaag presenteert, wordt de superstijging van de woonlasten veroorzaakt door het Rijk, dat de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana
null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Afvalverwerking

Afvalverwerkers betalen die afvalstoffenbelasting voor al het afval dat wordt verbrand of gestort. Een hoge belasting moet hergebruik en recycling stimuleren. Maar zolang dit niet het geval is, rekenen de bedrijven die belasting door aan gemeenten, die op hun beurt deze extra kosten dekken door burgers te extra belasten.

Huurders betalen door die hoge rijksbelasting in 2019 gemiddeld 18 euro meer (5,4 procent). Zonder de stijging van de afvalstoffenbelasting van het rijk was dit veel lager geweest (2,0 tot 2,5 procent, dat is 7 à 8 euro). De lasten stijgen voor huurders het sterkst in Haarlem (18 procent, ofwel 59 euro) en dalen het sterkst in Assen (4,4 procent, 17 euro).

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

De gemeentelijke woonlasten voor woningeigenaren stijgen gemiddeld met 29 euro (4,3 procent) tot 702 euro per jaar. Zonder de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het Rijk zouden deze huishoudens iets meer dan 690 euro kwijt zijn (stijging van 2,6 tot 2,8 procent).

Nijmegen verlaagt de lasten voor deze groep het meest (met 2,2 procent ofwel 16 euro). Amsterdam verhoogt ze het sterkst (met 11,3 procent, ofwel 66 euro). De onderzoekers keken in de steden ook apart naar de tarieven voor de afvalinzameling. Een meerpersoonshuishouden betaalt gemiddeld 289 euro aan afvalstoffenheffing, 6,1 procent meer dan vorig jaar.

Zonder de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het Rijk zou deze stijging 2,1 tot 2,6 procent kleiner zijn geweest. In Assen daalt de afvalstoffenheffing met 4,6 procent, in Haarlem zijn huishoudens 18,2 procent meer kwijt. Huishoudens in Nijmegen betalen het minst (40 euro) omdat een groot deel van de kosten van afvalinzameling en verwerking wordt betaald uit de onroerende zaakbelasting (ozb). In Haarlem betalen huishoudens het meest (383 euro).

Lees ook:

Houden we de wind in de rug? De economische glazen bol van 2019

Welke kant gaat het op met de wereldeconomie en de economie van Nederland in het bijzonder? Trouw waagt zich met specialisten aan een voorspelling voor 2019 en licht er vier sectoren uit die voor een cruciaal jaar staan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden