Koperprijs schiet omhoog, 'maar niet door Trump'

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Dat koper plotseling in grote hoeveelheden wordt verhandeld en de koperprijs met 20 procent omhoog is geschoten, gaat vast de boeken in als 'de Trump Rally', verzucht Andy Home, kenner van de metaalmarkt. Maar dat is te veel eer voor de toekomstige president van de Verenigde Staten.

De koperprijs begon zijn weg omhoog al eind oktober, twee weken voordat de Amerikanen een president kozen die 'wat nauwelijks gespecificeerde beloftes' deed om miljarden te steken in nieuwe wegen, bruggen, tunnels en vliegvelden waar hij vast heel veel koper voor nodig heeft.

Wellicht heeft Trump de opmars van koper versneld, schrijft Home in een column op Thompson Reuters, een financieel persbureau, maar het is de Chinese vraag die de zegetocht van het metaal in gang zette.

Peking investeert al in de aanleg van wegen en de bouw van huizen en heeft nú koper nodig, zo schatten westerse handelaren in oktober in. Adviesbureau McKinsey berekende deze zomer dat China meer geld in infrastructuur steekt dan de VS en Europa bij elkaar.

Dus klopt het verhaal niet langer dat er op de wereldmarkt een overaanbod aan koper is. Dat overaanbod zorgde ervoor dat de koperprijs sinds zijn topdagen in 2011 meer dan halveerde. Dus werd kopen het devies. En toen de koperprijs op 4 november eenmaal de 500o dollar per ton aantikte, namen de robots het over, aldus Home.

Want het zijn niet mensen, maar computers die kopen en verkopen op beurzen wereldwijd. Natuurlijk gebeurt dat op basis van wat handelshuizen en investeerders zoal aan waarden en bandbreedtes invoeren, en 5000 dollar per ton was zo'n waarde; 5400 dollar was er nog een. Toen die werden bereikt, kochten de computers massaal koper aan en zo schoot de koperprijs eind vorige week richting de 6000 dollar per ton.

En inderdaad, dat was toevallig dezelfde week als waarin Donald Trump tot president werd verkozen.

Niet dat de mens helemaal niets te maken heeft met die spurt van vorige week, maar ook hier waren het volgens Home de Chinezen die de richting bepaalden. Saai koper, lange tijd stabiel laag in prijs, kon ze niet echt boeien. De prijsstijging van vorige week schudde Chinese handelaren wakker en ook zij stapten in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden