Koper voor vezelpoot Akzo

Akzo Nobel heeft een koper gevonden voor Acordis, de vezelpoot van het concern. De investeringsmaatschappij CVC Capital Partners heeft 1,82 miljard gulden over voor het kwakkelende vezelbedrijf. Akzo noemt dat bod 'aantrekkelijk'.

De vakbonden staan nog wat huiverig tegenover de potentiële nieuwe eigenaar. Zij hebben met Akzo Nobel afgesproken dat Acordis één geheel moet blijven en dat er geen nieuwe gedwongen ontslagen vallen. Investeringsmaatschappijen plegen bedrijven goedkoop op te kopen om ze vervolgens (in delen) weer te verkopen. Volgens Akzo zal CVC het convenant met de bonden respecteren. Bij Acordis loopt al een omvangrijke reorganisatie, waarbij 1 200 van de 18 000 banen verdwijnen. In Nederland verliezen 320 mensen hun baan bij Acordis door de reorganisatie.

Acordis komt, als het bod slaagt, (grotendeels) in handen van CVC en het huidige management. Akzo kan 20 procent van de aandelen (terug)kopen, maar een woordvoerder van Akzo wil niet zeggen of het concern dat ook doet. CVC is een van de grootste investeringsmaatschappijen in Europa. Op termijn, zo is de verwachting van diverse analisten, zal CVC Acordis weer verkopen.

Acordis ontstond nadat Akzo Nobel vorig jaar het Britse Courtaulds (lakken en vezels) kocht. Akzo zei meteen dat het de vezelpoten van beide bedrijven zou samenvoegen om ze te verzelfstandigen of te verkopen. Dat duurde langer dan gedacht. Volgens Akzo kwam dat, omdat de vezelsector in een dip zat en wachtte op betere tijden. Die boodschap werd twee weken geleden, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Akzo Nobel, herhaald door financieel directeur F. Fröhlich. Volgens de zegsman van Akzo was het bod van CVC op die 28ste juli nog niet binnen.

De koers van Akzo sprong gisteren met 6,4 procent omhoog. De leiding van het farma, verf- en chemieconcern zal ook een gat in de lucht hebben gesprongen. De vezelpoot van Akzo Nobel draait al jaren zeer moeizaam en dat gold nog sterker voor de vezeltak van Courtaulds. Als er al winst werd gemaakt met vezels dan vielen de marges in het niet bij de marges op de chemicaliën, de verven en lakken en vooral de farma-divisie. Akzo zit daarnaast, als gevolg van de aanschaf van Courtaulds, diep in de schulden. De opbrengst van de verkoop van Acordis wordt dan ook gebruikt om de schuldenlast te verminderen.

Als de verkoop doorgaat, verliest Akzo wel een activiteit waarmee het groot geworden is. Het huidige Akzo ontstond in 1969 toen de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) fuseerde met Koninklijke Zout-Organon. De AKU werd in 1929 geboren toen de in 1911 opgerichte N.V. Nederlandse Kunstzijdefabriek (Enka) samenging met de Duitse Vereinigte Glanzstofffabriken. Vlak daarvoor was Enka al gaan samenwerken met de NV Hollandse Kunstzijde Industrie (HKI) - zijn in 1919 opgerichte concurrent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden