Kopenhagen pakt groots uit

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Vandaag opent Kopenhagen zijn poorten als culturele hoofdstad van Europa. Ruim zeshonderd culturele projecten staan er op het programma en het budget is geraamd op bijna driehonderd miljoen gulden. Dat is meer dan tien maal het bedrag dat Amsterdam in 1987 aan hetzelfde doel besteedde.

Sinds het fenomeen culturele hoofdstad van Europa in 1984 werd ingevoerd is Kopenhagen de twaalfde stad die zich een jaar lang zo mag noemen. Athene beet in 1985 het spits af, Florence, Amsterdam, Berlijn, Parijs, Glasgow, Dublin, Madrid, Antwerpen, Lissabon en Luxemburg volgden.

Wat dit jaar naast de ruime begroting - die voor de helft door de stad en de Deense staat en voor de andere helft door sponsors, fondsen, buitenlandse organisaties en de kaartverkoop gefinancierd wordt - vooral opvalt, is de brede programmering. 'Kulturby 1996' bestrijkt ongeveer alle terreinen die je je op cultureel gebied maar kunt voorstellen: behalve op podiumkunsten, nationaal en internationaal, richt het programma zich op de geschiedenis, de architectuur, het milieu en de sociale cultuur van de grote stad. Wie het programma ziet, duizelt het. Neem alleen het volgende willekeurige rijtje namen: Per Kirkeby, Aldo Rossi, Stockhausen, Philip Glass, Saburo Teshigawara, Man Ray, Anne Teresa de Keersmaeker, G Love, Picasso, Strindberg, Nam June Paik, Egill Jacobsen, het Kirov Ballet, Meredith Monk - het kan niet op.

Al ontbreekt een duidelijk thema, er zit wel een duidelijke structuur in het aanbod. Het programma is opgezet aan de hand van de seizoenen. Het voorjaarsprogramma staat in het teken van de reflectie op de ontwikkeling van de muziek, de film en beeldende kunst van de twintigste eeuw en wil verder een overzicht geven van de ontwikkeling van de grote stad. Zo is er in Ballerup, vlak buiten Kopenhagen, een heel 'dorp' (Egebjeggård)gebouwd onder het motto 'Leven in de stad', waarin meer dan twintig Deense architecten zich hebben mogen uitleven. Het project wordt ook wel als een milieuvriendelijke 'woonbeurs' omschreven: alle huizen moesten zowel milieu- als mensvriendelijk gebouwd zijn. Ook zijn er onder het mom van 'groene centra' dertien nieuwe parken en tuinen in de stad ontworpen.

Veel aandacht wordt besteed aan de Deense en Baltische kunst en kunstgeschiedenis. In maart en april vindt er een groot festival plaats over de Deense Gouden Eeuw, die niet zoals hier in de zeventiende maar in de negentiende eeuw viel. Behalve aan het werk van de beeldhouwer Thorvaldsen en de schilder Köbke, komen vooral de belangrijkste cultuurdragers van de periode aan bod: schrijver Hans Christiaan Andersen en filosoof Sören Kierkegaard. Andere grote exposities met een kunsthistorisch karakter behandelen een grote collectie Art Nouveau uit de Habsburgse tijd en een over de etsen van Rembrandt. De laatste tentoonstelling is te zien van 24 februari tot en met 12 mei in de Deense National Gallery.

Een grote expositie waar de organisatie van 'Kulturby' veel waarde aan hecht is 'ArtGenda'. In verschillende gebouwen in de stad is het werk van bijna zevenhonderd kunstenaars uit zestien steden en tien landen rond de Oostzee bij elkaar gebracht. Andere belangrijke projecten op het gebied van de moderne kunst zijn de overzichtstentoonstelling 'Now here' en een speciale zomerexpositie van de Deense cineast Lars von Trier.

Het zomerprogramma staat in het teken van enkele grote, spectaculaire theater- en muziekfestivals en tentoonstellingen. Opvallend is het project 'Container '96'. De organisatie vroeg een aantal musea uit de hele wereld om een scheepscontainer op eigen wijze in te richten. Begin mei moeten alle containers de haven van Kopenhagen zijn binnengevaren, zodat ze samen een grote wereldtentoonstelling vormen. Belangrijk thema in het zomerprogramma vormt de Noord-Zuiddialoog. In dat licht kan ook het multi-disciplinaire project 'Beelden van Afrika' worden gezien, waarin de positie van Afrika in de wereld centraal staat.

Het herfstprogramma, ten slotte, gaat in op de toekomst van de kunst en de jonste ontwikkelingen op het gebied van moderne kunst, waaronder videokunst, moderne muziek en experimenteel theater.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden