Update

Kop op mensen, volgens de Verenigde Naties zijn we een gelukkig volk

Nederlanders zijn een vrolijk volk. Op de foto de Lakenfeesten in Leiden. Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Nederlanders zijn een vrolijk volk. Op de foto de Lakenfeesten in Leiden.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Nederland is een van de vijf gelukkigste landen op aarde. Ondanks al het klagen in verkiezingstijd.

Petra Vissers

Nederlanders zijn dol op klagen en als de voorspellingen er niet al te ver naast zitten, zullen de protestpartijen op de flanken vandaag veel stemmen krijgen voor de Provinciale Staten. Toch zijn Nederlanders over het algemeen gelukkig, blijkt uit het vandaag gepubliceerde World Happiness Report van de Verenigde Naties. In de jaarlijkse lijst waarin landen gerangschikt worden op basis van het geluksgevoel van hun inwoners, staat Nederland op plek nummer vijf. Alleen in Finland, Denemarken, IJsland en Noorwegen zijn mensen gemiddeld genomen gelukkiger.

Dat het chagrijn onder Nederlanders, in ieder geval in deze verkiezingstijd, veel aandacht krijgt, betekent volgens onderzoeker Martijn Hendriks van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation niet dat we met zijn allen diep ongelukkig zijn. Hij denkt dat de protestpartijen succes hebben omdat ze een al bestaande groep mensen mobiliseren en aan zich binden. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar het thema ‘migratie’ dan is het aantal mensen dat daar negatief denkt sinds 2006 helemaal niet zo veranderd”, zegt Hendriks.

Een van de hoofdstukken uit het geluksrapport gaat over de relatie tussen geluk en stemgedrag. Hendriks: “Gelukkige mensen gaan vaker stemmen en mensen die gedurende de regeringsperiode gelukkiger zijn geworden stemmen vaker op de regeringspartijen”. Waarom de protestpartijen het in Nederland dan goed doen? “Geluk is maar een factor in stemgedrag. Voor proteststemmers zijn klimaat en migratie nu belangrijke thema’s, die hebben minder te maken met het eigen geluk.”

Nederlanders hebben hun grote geluksgevoel te danken aan de redelijk eerlijke verdeling van welvaart, grote sociale verbondenheid, een hoge gezonde levensverwachting en veel keuzevrijheid. “Een hoge plaats op de ranglijst betekent niet dat heel veel mensen hun leven een negen of een tien geven”, zegt Hendriks. “Het betekent dat er weinig onvoldoendes zijn. Amerika bijvoorbeeld staat veel lager. Dat komt doordat daar weliswaar veel supergelukkige mensen zijn, maar ook heel veel mensen die hun leven een onvoldoende geven. De ongelijkheid is veel groter. In Nederland hebben we een ondergrens waar weinig mensen doorheen zakken.”

Zuid-Soedan

Oorlog, honger en crisis hebben een grote invloed op het geluk van een land. Het land dat op de laagste plaats staat, nummer 156, is Zuid-Soedan. Venezuela, Syrië, Jemen, India en Botswana maakten volgens de VN de grootste duikeling sinds 2008. Van de landen die veel te lijden hadden onder de bankencrisis van 2008 zit alleen Griekenland nog in de top-10. Het West-Afrikaanse Benin is de snelste stijger in de ranglijst.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Nederland niet eerder zo hoog op de lijst stond, maar dit klopt niet. Zo stond Nederland in 2013 op de vierde plaats.

Lees ook:

Een lesje geluk op school werkt al snel door tot aan de eettafel thuis
Het Clusius College geeft voor het eerst ‘lessen in geluk’. Kun je dat dan leren?’
Ja!’, schalt het door de klas.

Zingeving en geluk zitten in de genen
Onze genen bepalen deels of we ons leven als zinvol ervaren,
ontdekten onderzoekers. Ook vonden ze nieuwe geluksplekken op het menselijk DNA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden