Kop op, boer Geert!

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Woedend is hij, Geert Krops uit Mussel. U kent hem waarschijnlijk als boer Geert. Of, sinds een week of wat, als Geile Geert - een bijnaam waar hij waarschijnlijk de rest van zijn leven niet meer van afkomt. Dat neemt hij de media kwalijk en daarom praat hij met niemand meer. Niet met 'de krant van Groningen' en ook niet met Bridget Maasland van 'Shownieuws' "met haar dikke kont".

Je zou kunnen zeggen: na tien jaar 'Boer zoekt vrouw' had Geert toch wel kunnen weten dat hij gespreksonderwerp zou worden bij iedere koffieautomaat en in alle talkshows. Is de discussie over boer Aad twee jaar geleden volledig aan hem voorbijgegaan? Hij had kunnen weten dat Sander van de Pavert ook over hem hilarische 'Lucky tv'-filmpjes zou gaan maken. Als je meedoet aan het populaire programma hoort dat er nu eenmaal een beetje bij.

Aan de andere kant: kan een mens in alle redelijkheid vermoeden dat een programma als 'EditieNL' een mensapendeskundige inschakelt om je 'paargedrag' te analyseren? Dat een Haagse seksclub jouw naam in een advertentie gebruikt? Dat zelfs Martin Gaus en Imca Marina een mening over je gaan hebben?

En waarom? Wat doet de boerenkoolkweker eigenlijk verkeerd? Hij doet precies wat het ongemakkelijke format van 'Boer zoekt vrouw' van hem wil, namelijk zijn gevoelens voor drie potentiële levenspartners tegelijkertijd onderzoeken tijdens een kort logeerpartijtje. Hij staat voor een belangrijke keuze, dus wil hij zo'n vrouw ook wel eens vastpakken en - als het goed voelt - een kusje geven. Dat hij de drie vrouwen evenveel aandacht geeft, valt alleen maar in hem te prijzen. Dat dat ook pijnlijke situaties kan opleveren is de schuld van Yvon Jaspers die het allemaal zo organiseert.

Wat boerin Bertie doet - of vooral niet doet - is eigenlijk veel gekker. Heeft ze eindelijk drie leuke vrouwen op haar Zeeuwse boerderij, gaat ze paardrijden en tv-kijken. En die té knappe boer Tom zie je met de week ongelukkiger worden omdat hij drie té knappe blonde vrouwen uit de 1808 geïnteresseerden heeft gekozen. En nu komt hij erachter dat zij never nooit een overall zullen aantrekken.

Daarover hoor je niemand. Nee, de Texelse boer Jan moet het ontgelden omdat hij zegt dat het handig zou zijn als z'n toekomstige vrouw zich om huis en haard bekommert, omdat hij echt de handen vol heeft aan zijn vierhonderd melkschapen. Weten die vrouwen toch gewoon waar ze aan toe zijn? Nu kunnen ze nog terug naar het vasteland. Zulke eerlijkheid kom je bij politiek correct afgerichte Randstedelijke mannen niet vaak tegen.

Maar die arme Geert - hij heeft het wel het zwaarst te verduren. Sta je op je 65ste opeens te boek als een bronstige ouwe bok. Terwijl zijn drie vrouwen het allemaal niet zo erg lijken te vinden. Zij zijn ook geen groene blaadjes meer en net als Geert het stadium van stilletjes zwijmelen en steelse blikken wel voorbij. Voor een bestendige relatie kun je maar beter zo snel mogelijk van die roze wolk afkomen en doorpakken, lijkt ook hun motto.

Zou dat het misschien zijn - het ongemak bij sommige kijkers dat ook zestigplussers nog actief zijn in de liefde? Terwijl dat iedereen eigenlijk hoopvol zou moeten stemmen.

Gelukkig krijgt Geert ook steun. Van vrouwen uit de Randstad nog wel. Cabaretier Claudia de Breij sloot zich bij 'De wereld draait door' aan bij 'team Geert' en haar collega Katinka Polderman zong zelfs een lief liedje over 'het knuffelboertje'. Toch maar even luisteren, boer Geert!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden