Koosjere slager naar rechter om slachtconvenant

De enige koosjere slager van Nederland, slagerij Marcus in Amsterdam, stapt naar de rechter. Volgens Herman Loonstein, advocaat van het bedrijf, is naleving van het 'Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten' onmogelijk.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en joodse en moslimorganisaties tekenden onlangs de overeenkomst om het dierenwelzijn tijdens de rituele slacht te verbeteren. In het convenant is onder meer vastgelegd dat een dier na hooguit veertig seconden na de halssnede buiten bewustzijn moet zijn.

Verder moet bijvoorbeeld de slachter beoordelen of een dier wel zonder verdoving kan worden geslacht.

Wat is het probleem?
Herman Loonstein: "Het convenant is een fopspeen. In de praktijk van alledag is het onuitvoerbaar. Zo moet worden getest of een koe binnen veertig seconden na de halssnede een 'oprichtreflex' heeft. Dat is onmogelijk, aangezien het beest op de rug vastzit in een fixatiebox. Bovendien zijn er stuiptrekkingen. Op die manier wordt zo'n dier na veertig seconden alsnog afgeschoten. Dan is het niet meer koosjer."

Wat zijn de gevolgen?
"Op het moment dat het convenant wordt toegepast hebben we echt een probleem. Dan ontstaat er een tekort aan koosjer geslacht vlees. De joodse consument wordt hiervan de dupe. Want vlees uit het buitenland is door de transportkosten duurder en bovendien minder vers."

De rabbinale rechtbank heeft ook bezwaren tegen het convenant. Maar navraag bij een van de rechters, Raphael Evers, leert dat hij geen vleestekorten vreest.
"Ik hoor ook geluiden dat joden niet bang hoeven te zijn. De gedachte daarachter is dat het convenant ergens in een la verdwijnt en dat geen mens er meer naar kijkt. Maar zo worden joden in slaap gesust. Als toch iemand roept dat het convenant gecontroleerd moet worden, dan is dat voor een klein commercieel bedrijf als deze slagerij de doodssteek."

Juist omdat er een convenant is, stak de Eerste Kamer eerder deze week een stokje voor het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om onverdoofde rituele slacht te verbieden. Helpt u de dierenpartij nu niet door het convenant ook te torpederen?
"Daar ben ik niet bang voor. De discussie zal nog wel een tijd duren, maar een verbod op onverdoofd ritueel slachten is verder weg dan ooit. De Eerste Kamer was vanaf het begin tegen een verbod. Bovendien heeft de Raad van State vernietigend geoordeeld over het wetsvoorstel. Het gaat in tegen de godsdienstvrijheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden