Koos Alberts (1947-2018): volkszanger die bewondering oogstte door te knokken

Koos Alberts Beeld ANP Kippa
Koos AlbertsBeeld ANP Kippa

Zijn debuutsingel ‘Ik verscheurde je foto’ maakte hem in 1984 op slag beroemd in het hele land. Maandenlang stond Koos Alberts met zijn smartlap hoog in de hitparade. Dit succes zou het begin worden van een decennialange carrière in het Nederlandstalige levenslied. Vrijdag overleed de volkszanger op 71-jarige leeftijd.

“Deze wedstrijd heeft hij niet kunnen winnen”, schrijft zijn vrouw Joke op de website van de zanger. “In het bijzijn van de kinderen, kleinkinderen en familie is hij rustig ingeslapen.” Alberts lag sinds eind augustus in het ziekenhuis omdat hij leed aan blaaskanker. Complicaties na een operatie waarbij zijn blaas werd verwijderd, bleken uiteindelijk fataal.

Alberts’ echte naam was Koos Krommenhoek. Hij verwierf grote populariteit met hits als ‘Zijn het je ogen’ en ‘Jij blijft mij mij’, steevast gezongen met die Jordanese ‘laaizige aai’- uitspraak. Hij viste deels in dezelfde vijver als die andere grote Amsterdamse volkszanger, André Hazes. Maar Alberts was een stuk rustiger en leidde een minder tumultueus bestaan. Sinds 1987 trad hij op in een rolstoel, nadat hij op de terugweg van een optreden door vermoeidheid tegen een boom was gereden en een dwarslaesie had opgelopen.

Verlamd

De zanger werd na het ongeluk aanvankelijk klinisch dood verklaard. Hij raakte vanaf zijn borst verlamd, maar tegen alle verwachtingen in keerde hij twee jaar later al weer terug op het podium. Er restte hem nog slechts één stemband, want de andere was door het ongeluk verlamd geraakt.

Noodgedwongen zong hij kortere frases dan vóór de verlamming, maar de expressie was er nog altijd, en het volume bleef dankzij microfoons op peil. Zijn fans vonden de comeback prachtig. In de periode na het ongeluk kreeg Alberts naar eigen zeggen ruim 185.000 steunbetuigingen uit het hele land.

De voormalige metselaar en snackbarhouder brak pas op 37-jarige leeftijd door, nadat hij als tweede was geëindigd bij een Amsterdamse talentenshow. De eerste jaren van zijn carrière zijn altijd de meest succesvolle gebleven. In 1984 stond de zanger uit de Jordaan met drie hits tegelijk in de top 10 – goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Latere nummers verkochten minder, maar hij bleef geliefd.

Twee jaar geleden blikte Alberts in het EO-programma De Kist vooruit op de dood. Hij vertelde dat hij er niet bang voor was. “Ik heb altijd gezegd dat ik eerder wil sterven dan Joke, mijn vrouw. Zodat ik niet zonder haar hoef te leven. Dat kan ik niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden