Koorts over bankenunie stijgt weer P

Toenemende tijdsdruk om vóór de Europese verkiezingen grote stappen te zetten

CHRISTOPH SCHMIDT en VAN ONZE CORRESPONDENT

BRUSSEL - De duivel zit in de details. Op de kop af twee maanden nadat de Europese ministers van financiën een akkoord op hoofdlijnen bereikten over de bankenunie, is er in Brussel weer druk overleg over de constructie van dit ingewikkelde bouwwerk.

Dat begon gisteravond, met een bijeenkomst van de zogeheten 'eurogroep plus'. Dat was voor het eerst. Aanwezig waren de ministers van financiën van de achttien eurolanden en hun ambtgenoten van de niet-eurolanden die overwegen mee te doen met de bankenunie. In dit prille stadium zijn ze dat nog allemaal, behalve Groot-Brittannië. Verwacht wordt dat uiteindelijk alleen Denemarken en mogelijk Polen zich willen en kunnen aansluiten bij de EU-bankenunie.

De Britse minister zat er wel als waarnemer bij, evenals vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement, dat zich niet kan vinden in de opzet van de bankenunie. De Nederlandse minister Dijsselbloem, wiens positie als eurogroepvoorzitter al enige tijd ter discussie staat, mocht dit bonte gezelschap voorzitten.

De eurogroep-plus sprak vooral over de bijzondere verdragsconstructie die is bedacht om het Europese reddingsfonds, in tien jaar tijd te vullen door de banksector, op te tuigen. Dat wordt een 'intergouvernementeel verdrag', buiten de EU-paden om. Duitsland wil het zo omdat het (als enige) vindt dat zo'n centrale EU-pot met geld, afkomstig van banken in de lidstaten, volgens de Europese regels helemaal niet mag.

Centraal in de discussie staat de vraag: wie beslist straks of een Europese probleembank gered gaat worden, en hoe gaan we dat betalen? Daarover verschillen niet alleen de diverse EU-instanties van mening, er is ook een karakteristieke breuklijn tussen noordelijke en zuidelijke lidstaten.

Vandaag spreken alle 28 ministers van financiën verder over de eventuele concessies die ze aan het parlement kunnen doen zonder hun eigen december-akkoord geweld aan te doen.

Morgen is er opnieuw overleg tussen Raad (de lidstaten), de Europese Commissie en het Europees Parlement. Die laatste instantie vindt het huidige plan te ingewikkeld en te weinig Europees, met te veel macht voor de lidstaten bij toekomstige bankcrises. Bovendien gruwt het parlement van dat intergouvernementele verdrag, omdat het daarin formeel geen enkele inspraak heeft.

Donderdag staat Dijsselbloem in Brussel een stevig bankenunie-debat te wachten in datzelfde parlement. Met name Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) heeft zich ontpopt als een criticaster van het ministeriële akkoord. Politieke consequenties heeft het debat echter niet.

Haast is geboden bij het overbruggen van de meningsverschillen, want eind mei zijn er Europese verkiezingen en daaromheen ligt de besluitvormingsmachine een paar maanden stil. In maart zal het moeten gebeuren. Het parlement mag dan de hakken stevig in het zand zetten, het kan zich tegelijk niet permitteren om de bankenunie te saboteren. Die stilstand zou in de verkiezingscampagne moeilijk uit te leggen zijn aan de toch al kritische kiezer.

Pas na de zomer nieuw besluit over steun Athene
Een beslissing over een eventueel derde steunpakket voor Griekenland zal pas na de zomer vallen, dus na de Europese verkiezingen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem gisteren in Brussel, waar hij een eurogroep-bijeenkomst voorzat. "Dat bekijken we in de tweede helft van het jaar", aldus Dijsselbloem. "Vandaag gaat het om de voortgang van het lopende programma. Die voortgang is niet goed."

Dijsselbloem en eurocommissaris Rehn maakten na afloop wel bekend dat het overleg tussen de zogeheten trojka en Griekenland deze week wordt hervat in Athene. Rehn sprak de hoop uit dat deze trojka-missie, die al in september begon en herhaaldelijk is stilgelegd wegens vertragingen in de Griekse hervormingen, volgende maand kan worden afgerond.

Al die tijd heeft Athene geplande leningen niet gekregen. Vanuit de Europese Unie staat nog 10,1 miljard euro klaar voor de Grieken, als ze aan alle voorwaarden voldoen.

De afgelopen maanden is gespeculeerd over een derde steunpakket omdat Athene na afloop van het tweede programma eind dit jaar financieel nog niet op eigen benen zou kunnen staan. Het wachten is op een rapport van EU-statistiekbureau Eurostat op 23 april. "De discussies daarna over een eventueel nieuw programma, als dat al nodig is, brengen ons hoe dan ook voorbij de zomer", zei Dijsselbloem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden