Koormuziek

Henk Badings schreef een vracht aan vocale muziek, waaruit dirigent Marc Versteeg een keuze maakte voor zijn twee samenwerkende vocale ensembles Coqu en Markant. Het gaat om religieuze en wereldlijke stukken, zowel onbegeleid als in combinatie met instrumenten of elektronica, zoals in 'Drei Schwürmereien' op tekst van Lucebert. Ook klinken de liederencyclus 'Maria' uit 1947 en de 'Missa Antiphonica' uit 1985. De concertserie begint op 29 mei in de Mozes & Aaronkerk Amsterdam, en vervolgt op 30 mei in de Stevenskerk Nijmegen, op 5 juni in de Hervormde kerk Den Bosch en op 6 juni in de Pieterskerk Utrecht. Info: 0412/636018.

Vic Nees ontbreekt nooit bij het Nieuw Vocaal Ensemble Amsterdam. Deze Belgische componist schrijft niet alleen mooie muziek, maar ook goed voor koren. Op zondag 30 mei om 16.00 uur klinkt onder leiding van Dick Hollander in de Waalse kerk (O.Z. Achterburgwal 159) te Amsterdam ook Monteverdi en Telemann. Toegangsprijs 17,50 gld.

Sjostakovitsj verwacht je niet bij een amateurkoor. Maar het VU-koor van Jean-Marie ten Velden, onderscheidt zich vaker, en dus klinkt op 28 mei in de Waalse kerk te Amsterdam en op 2 juni in de Geertekerk Utrecht, beide keren 20.15 uur, de zelden uitgevoerde 'Terechtstelling van Stepan Razin' op een tekst van Jevgeni Jevtoesjenko. Op het programma ook 'De legende van de rook van aardappelvuren' van Bohuslav Martinu.

Amerikaanse kerkmuziek hoor je weinig, behalve dan als 'zwarte' negro-spiritual. Hoe spannend de 'blanke' kerkmuziek is, met Engels-romantische melodiek, Gershwin-achtige harmonieën en jazzy-ritmen, laat de Matinencantorij onder leiding van Wim Kloppenburg zondag om 19 uur horen in een cantatedienst in de Kruiskerk, Van der Veerelaan, Amstelveen. Voorganger is de befaamde ds Manenschijn.

De Roder jongens, een koor dat Bouwe Dijkstra sinds 1985 opbouwde met de Engelse koren als voorbeeld, geeft op 29 mei om 20.00 uur een concert in de Der AA-kerk te Groningen met zowel Engelse koormuziek als het beroemde 'Miserere' van Allegri.

Orgel

Honderd jaar geleden, op 12 oktober, overleed de Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Hij schiep het symfonische orgel. Zijn eerste werk, in de Parijse voorstad St-Denis, was uitgerust met een vinding door de Engelsman Barker, waardoor de speelaard minder zwaar werd en het tijdperk van de orgelvirtuozen kon aanbreken. De Waalse kerk in Den Haag (Noordeinde 25) beschikt over een Cavaillé-Coll. Vijf Haagse organisten zullen er op 29 mei om 16.30 uur een bijzonder concert op geven. Aart Bergwerff, Ton van Eck, Jan Hage, Gert Oost en Ben van Oosten spelen composities van typische Cavaillé-Coll-componisten: Franck (o.a. eerste en derde Choral), Widor (Intermezzo en Andante cantabile) en Dupré (Cortège en Litanie). Toegang 10 gld.

Agenda. ALPHEN a/d Rijn, 28 mei, Adventskerk, 20.15 u: Simon Stelling met Hündel, Bach, Liszt en improvisaties. COEVORDEN, 2 juni, Hervormde kerk, 20 u: Piet van der Steen. DELFT, 29 mei, Nieuwe kerk, 15.30 u: Martien van der Zwan en koperensemble. GOUDA,2 juni, St Janskerk, 20.15 u: Jos Vogel. HAARLEM, 29 mei, St.-Bavokathedraal, 15 u: Ronald van Baekel met Duruflé (Veni, Creator) en Walter Alcock (Engels componist en organist, 1861 - 1947, schreef feestelijke gelegenheidsstukken). HAARLEM, 1 juni, Oude Bavo, 20.15 u: Karl Maureen. KAMPEN, 29 mei, Bovenkerk, 10.30 tot 13 uur: manifestaties rond het nieuwe koor-orgel. LEENS, 29 mei, Petruskerk, 20.15 u: Stef Tuinstra met programma 'Franse invloeden op Georg Böhm en J.S. Bach'. LEIDEN, 1 juni, Andrés Cea Galan en de Capella Amsterdam in 'Confrontatie met de Tachtig-jarige Oorlog. Toegangsprijs 30 gld.LOCHEM, 30 mei, Grote kerk, 15.30 u: Klaas Vellinga en het Monteverdi Kamerkoor. Toegangsprijs 15 gld. MEDEMBLIK, 29 mei, Bonifaciuskerk, 20 u: Suzanne Broersen met een trio van sopraan, mezzo-sopraan en piano. UTRECHT, 29 mei, Domkerk, 15.30 u: Jan Jansen met J.C. Bach, Mozart en Rinck. ZUID-LAREN, 29 mei, Ontmoetingskerk, 20 u: Willem van Twillert.

Musical

Assepoester is het zesde muzikale sprookje uit de serie 'Sprookjes van Hofplein', gemaakt door de Rotterdamse Jeugdtheaterschool Hofplein. Vaste Hofplein-krachten Carla van Driel (script), Louis Lemaire (script en regie) en Ton Scherpenzeel (muziek) bewerkten het bekende verhaal over een meisje en de liefde voor haar gestorven vader tot een mooie familievoorstelling. Er wordt aan meegewerkt door 36 leerlingen van de Jeugdtheaterschool. Van 28 mei t/m 6 juni. Tournee vanaf september. Reserveren: 010/2435050.

Jazz

Meer Jazz Festival. Alle groten uit de Nederlandse jazz zijn te vinden op het Meer Jazz Festival, vrijdag, zaterdag en zondag in Hoofddorp. Onderdeel van het festijn is het Haarlemmermeer National Big Band Concours, waaraan acht bigbands meedoen. Tijdens de pauze van het concert van het befaamde Dutch Jazz Orchestra (met muziek van Duke Ellington) wordt de winnaar bekendgemaakt. Verder onder meer optredens van Hans Dulfer, Michiel Borstlap, Lils Mackintosh, Rumbata, Rita Reys, het Rosenberg Trio en Ladies in Jazz (Lydia van Dam, Carmen Gomez, Marjorie Barnes). Op de laatste twee concerten na, zijn alle concerten gratis te bezoeken. Meer informatie op tel. 023/5637575.

Rita Reys is en blijft Nederlands First Lady of Jazz. Ook zonder haar enkele jaren geleden overleden echtgenoot Pim Jacobs achter de piano lukt het Reys zonder moeite ieder publiek voor zich te winnen met haar heerlijk jazzy stem en inlevingsvermogen. Begeleid door het Lex Jasper Trio doet ze dat morgenavond in Apeldoorn in Theater Orpheus.

Talent. Aankomende jazz-zangtalenten Xandra Verkroost en Mijke Loeven presenteren zich dezelfde avond op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Zij worden begeleid door het Dick de Graaf Kwartet. De Mijke Loeven Band - featuring Dick de Graaf - speelt daar zaterdag nogmaals. Loevens collega, Masha Bijlsma, leidt zaterdag haar band in de Hervormde Kerk in Grootschermer.

Flamenco en jazz hebben weliswaar de nadruk op vrije improvisatie gemeen, maar nader tot elkander zijn ze tot dusver nauwelijks gekomen. Ten onrechte, vinden altsaxofonist Paul van Kemenade en flamencogitarist Maurice Leenaars. Onder de noemer Paul van Kemenade & Co en met de medewerking van de roemruchte gebroeders Palinckx (Bert op bas, Jacques op gitaar) brengt dit gezelschap zondag in het kerkje in het Groningse Garnwerd een onvervalst eigentijdse mix van flamenco en (impro)jazz.

Jeugd

Rap. Tijdens het Festival aan de Werf leren The Brothers of Showbizz kinderen de fijne kneepjes van het rappen. De Brassband Brotherhood geeft een swingende percussie-workshop. Daarna speelt een band van jonge drummers, blazers en dansers Caribische muziek, met meringue, sambabrass, kaseko en een snufje house. Op 29 mei in het Paviljoen op de Neude, Utrecht. Informatie: 030/2315355.

Fik. Theater Artemis heeft een jonge spelersgroep in huis, 'De Jonge Honden. In de voorstelling 'Fik!!!' komen ze samen om stiekem een vuurtje te stoken. Als een van hen in het ziekenhuis belandt, komen ze opnieuw samen, maar nu om een brief vol spijtbetuigingen te schrijven. 'Fik!!!', in de regie van Joost Koning, speelt 27 en 28 mei en 2 juni in Theater Artemis, Den Bosch. Vanaf acht jaar.

Macbeth. Het MUZtheater speelt Shakespeare's 'Macbeth' als een universeel verhaal over zinloos geweld voor jongeren. De meedogenloze ambitie van koning Macbeth - 'een rambo op het slagveld' - veroorzaakt een gewelddadige en bloedige strijd, waarin de winnaar uiteindelijk verliest. Allan Zipson en Theo Fransz regisseerden het muzikale spektakel. Nog te zien op 30 en 31 mei in Frascati, Amsterdam.

Frits Landesbergen is een van de groten op de vibrafoon. Naast zijn reguliere jazz-werk, verzorgt hij vaak kinderconcerten. Op 29 mei brengt hij op het 'Meer Jazz Festival' in Hoofddorp het 'Grote Kinder Doe-Concert'. Met zijn vibrafoon geeft hij een groots slagwerkconcert waar kinderen naar hartelust aan mee kunnen doen. Raadhuisplein, Hoofddorp. Informatie: 023/5636806.

Muizenplaag. Het Fries Museum heeft een ruimte ingericht, waar kinderen hun verzameling schelpen, voetbalplaatjes of knuffels kunnen exposeren. Muizen zijn de lievelingsdieren van de tienjarige Jeanet Beuker. 'Muizenplaag' is de eerste tentoonstelling in De Verzamelplaats, met muisjes van klei, een jo-jo-muis, muizen van kralen of mol en een kale muis. Te zien t/m 8 juni in het Fries Museum, Turfmarkt 11 in Leeuwarden.

Kinderen kiezen kunst is nog tot en met 29 mei in Artotheek Oost in Amsterdam te zien. Uit de collectie van de artotheek stelden kinderen een expositie samen van hun favoriete beelden, schilderijen en foto's. De ervaringen zijn vastgelegd in een uitgave rond beeldende kunst van de KinderKrant. 3de Oosterparkstraat, Amsterdam. Informatie: 020/6681753.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden