Koormuziek

Galilei-première. Het Nederlands Concertkoor verleent medewerking aan een concert van het met opheffing bedreigde Noordhollands Philharmonisch Orkest. In het Haarlemse Concertgebouw zingt het koor op 23 mei de wereldpremière van 'Galilei' van Diderik Wagenaar. Het is een groot stuk voor koor en orkest gebaseerd op teksten van Galilei, kardinaal Bellarmino en Pascal. Verder op het programma 'Orbits' voor hoorn (Ward Assmann) en orkest van Theo Loevendie en Bartóks Vier Orkeststukken. Dirigent is Jurjen Hempel; vanaf 19.30 uur is er een inleiding op dit concert.

Martin-mis. De mis voor dubbelkoor van Frank Martin geldt als een van de meest veeleisende a capella-koorwerken uit de twintigste eeuw. Het William Byrd Vocaal Ensemble voert de mis vier keer uit onder leiding van tenor/dirigent Nico van der Meel. Martins muziek wordt gecombineerd met romantische koormuziek van Mendelssohn, Brahms, Wolf en Reger. In Dordrecht Wilhelminakerk (19), Amsterdam Dominicuskerk (21), Haarlem Groenmarktkerk (26) en Leiden Pieterskerk (28). Info: 020/8821901.

Gouden Eeuw. Aansluitend op de Gouden Eeuw-tentoonstelling in het Rijksmuseum voert het Amsterdamse koor Collegium Musicum Amstelodamense een programma uit met Nederlandse muziek uit die periode. Onder de titel 'Dat ick betovert ben' wordt een mix van geestelijke en wereldlijke muziek uitgevoerd van componisten als Nicolaas Le Grand, Herman Hollanders, David Petersen, Cornelis Padbrué, Servaas de Konink, Carolus Hacquart en uiteraard Sweelinck. Anthony Zielhorst dirigeert en er wordt meegewerkt door vocale solisten en een basso continuo-groep. Woensdag 24/5 in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Orgel

Zink, koper en orgel. Liuwe Tamminga, organist van de San Petronio in Bologna geeft samen met het renaissance blaasensemble Concerto Palatino op 23/5 een concert in de Leidense Pieterskerk. Op het gerestaureerde Van Hagerbeerorgel zal Tamminga het ensemble begeleiden en solostukken spelen. Voor de gelegenheid zal het orgel niet elektrisch worden aangedreven, maar door de orgeltrappers van het Leidse Balgentreders Gilde. Het programma illustreert de voornaamste zettingen waarin men cornetto's en trombones in de 16de en 17de eeuw van Venetië tot Brussel en van Parijs tot Warschau kon horen. Er klinkt muziek van Palestrina, Frescobaldi, Padovano, Gabrieli en Scheidt.

Amsterdamse Orgeldag. Op zaterdag 20/5 zullen in een dertigtal Amsterdamse kerken van Centrum, West, Zuid en Noord de orgels worden gedemonstreerd. De concerten beginnen vanaf 14.00 uur op het hele uur en zijn gescheiden door pauzes waardoor kerkhoppen mogelijk is. Met uitzondering van het gemeentelijke orgel van de Mozes en Aüronkerk doen alle bespeelbare monumentale orgels mee. Ook kleinere orgels zoals die van Museum Amstelkring, Amstelhof, Bernardushuis, Ruysdaelkerk en Vrijburg zijn te horen. Naast barokmuziek zijn ook de latere stijlen goed vertegenwoordigd: klassiek in de Amstelkerk, Franse romantiek in de Augustinusparochie, neobarok in de Jeruzalemkerk en hedendaagse muziek in de Bethelkerk. Toegang gratis, info: 020/6712440.

Orkestmuziek

Entrée Orkest. Vanaf 7 mei zijn 115 jonge amateurmusici uit heel Nederland aan het repeteren voor een optreden in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In de drie intensieve repetitieweekenden worden de verschillende instrumentengroepen gecoacht door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het uiteindelijke concert op 21/5 wordt gedirigeerd door Micha Hamel. Op het programma: 'Parade' van Kees Olthuis, het Pianoconcert van Grieg en de Achtste symfonie van Dvorák. Solist is Niek van Oosterum. Op zaterdag zijn er om 10.00 uur en 15.00 uur openbare repetities en lessen in het Concertgebouw die gratis toegankelijk zijn. Op zondag 21 mei om 10.00 uur is de laatste repetitie in De Griffioen Amstelveen (Uilenstede 106). Het concert begint die dag om 20.15 uur; toegang tien gulden.

Mozartjubileum. Het Groninger Mozartensemble bestaat vijfenzeventig jaar. Op zaterdag 20 mei vindt in De Oosterpoort van Groningen het jubileumconcert plaats waarin louter muziek van de naamgever van het ensemble klinkt. Gespeeld worden Adagio en fuga KV 546, het Hoornconcert KV 417 en het Requiem. Hoornist Jacob Slagter is solist en in het Requiem zingen Ineke de Geus, Nicolette Dekker, Henk Gunneman en Jan Marrink. Koor en orkest van het Mozartensemble staan onder leiding van Hans Torringa.

Jazz

Lou Donaldson, de Amerikaanse altsaxofonist die halverwege de jaren vijftig met de legendarische trompettist Clifford Brown in de Jazz Messengers speelde, is anno 2000 beroemder dan ooit. De plezierige, van blues doortrokken platen, die hij in de jaren zestig voor Blue Note maakte, worden veelvuldig gesampled in het (jazz)dance-circuit. Met zijn eigen kwartet speelt Donaldson vanavond in het Amsterdamse BIM-huis. Wat dit concert extra belangrijk maakt, is de aanwezigheid van de 73-jarige fabuleuze saxofonist/organist Dr. Lonnie Smith.

Guus Janssen, improviserend pianist en componist van modern klassieke muziek, scoorde de afgelopen jaren met zijn trio Janssen Glerum Janssen, waarin hij weerwerk kreeg van wellicht Nederlands beste bassist Ernst Glerum en van zijn broer Wim achter het slagwerk. Aangevuld met de Amerikaanse hoornist Vincent Chancey, met wie Janssen al zeker tien jaar werkt in zijn grotere formaties en 'opera's', speelt het Guus Janssen Trio vanavond in het Muziekcentrum in Den Bosch en zaterdag in het Amsterdamse BIM-huis.

Herman Koster komt uit Groningen, waar hij als trombonist/componist/band en sessieleider regelmatig de boel op de kop zet. Een van zijn bands is Koster's Brass Consort, een koperblazersorkest in de traditie van de Amerikaanse bands Lester Bowie's Brass Fantasy en The Dirty Dozen. Dankzij getalenteerde musici en zijn boeiende composities laat hij die orkesten overigens ver achter zich. Maandag begeeft Koster's Brass Consort zich ver van zijn basis voor een concert in Jazzcafé Wilhelmina in Eindhoven.

Pop

Autopulver uit Noorwegen is in Nederland bijna bekender dan in het thuisland. Dat komt door de bevrijdingsconcerten van de afgelopen jaren, en het contract bij een Belgisch label. Op London Calling klonk al een voorproefje van het nieuwe album 'Vapor Trails', met popsongs die door het vele programmeerwerk naar eigen zeggen 'meer de breedte in gaan'. Vandaag staat de band in LVC Leiden, morgen Vera Groningen, zaterdag Patronaat Haarlem, zondag Doornroosje Nijmegen en maandag Tilburg 013.

Abel. Vandaag in Buren Sittard, morgen Opsessie in Bussum en zaterdag Driuwpolle in Woudsend.

Bettie Serveert. Dinsdag Arena in Amsterdam.

Dead man Ray. Vandaag in Effenaar in Eindhoven en dinsdag in Ekko in Utrecht.

Noa. Woensdag Anton Philipszaal in Den Haag, donderdag (25) Vredenburg Utrecht.

Buzzcocks. Legendarische Britse punkband. Woensdag Ekko Utrecht, donderdag (25) Nighttown Rotterdam, vrijdag (26) Effenaar in Eindhoven.

Calexico. Zondag in de Melkweg Amsterdam.

Flaming lips. Vandaag in Paradiso Amsterdam.

Green Lizard. Vandaag Vera in Groningen, morgen in Peppel in Zeist, zaterdag in Borstrock in Oud Vossemeer.

Heideroosjes, en de flashback naar de Ramones, dinsdag Bacchus in Leiden en woensdag in Plan C in Rotterdam.

Keith Caputo. Zondag op het Virus festival in Eindhoven.

Korn. Maandag in Ahoy' in Rotterdam.

Krezip. Zaterdag Twentitoe in Tiel.

Nebulah. Zaterdag Melkweg Amsterdam en zondag Effenaar in Eindhoven.

Nits lieten zich voor hun cd 'Wool' inspireren door Otis Redding. Vrijdag spelen ze in het Patronaat, Haarlem.

Osdorp Posse. Morgen So What in Gouda en zaterdag Opsessie in Bussum.

Prayer boat. Vandaag in Rotown Rotterdam, zaterdag in Paradiso Amsterdam.

Dans

Werelddansfestival. Zaterdag vindt in het Rotterdamse Theater Zuidplein het twaalde werelddansfestival plaats. 'Passie' is het thema, gedemonstreerd door groepen uit onder meer India, Mexico, Nederlandse Antillen, China, Rusland, Spanje, Turkije Nederland en Indonesië. Naast deze optredens is er een wedstrijd voor dansgroepen uit Nederland. Tussen 11.30 en 20.00 uur is er een doorlopend programma. Info: 010/4816500.

Feri de Geus. 'Het oog en de ander' is de nieuwste dansdrama-productie van antropoloog/choreograaf Feri de Geus, die zich opnieuw liet inspireren door zijn Afrikaanse reizen. Vier Europeanen ontmoeten elkaar in een schijnbaar gastvrij Afrikaans land. Aan 'Het oog en de ander wordt meegewerkt door danseres Noortje Bijvoets, actrice Daphne de Bruin, zangeres Anne Mieke Kruijswijk en speler muzikant Luc van Loo. Te zien in Groningen (Grand Theatre, 19 en 20) en Amsterdam (Cosmic, 30/5 t/m 3/6).

Leine & Roebana, deze week positief beoordeeld door de Raad voor Cultuur, lieten zich voor hun 'Cantus Firmus' meeslepen door de middeleeuwse muziektraditie waarin een mis gebaseerd werd op een bestaande melodie. Deze melodie vormde de ruggengraat voor een meerstemmige compositie die echter zo langzaam bewoog dat zij niet meer als zodanig herkenbaar was. In de choreografie vervult een 'laser' de rol van een visuele cantus firmus. Op muziek van Yannis Kyriakides ontvouwen de dansers de voor Leine & Roebana kenmerkende dansbewegingen. Dit seizoen nog te zien op 20/5 in Den Bosch (Bis Theater, 20) en Leiden (LAK Theater, 26 en 27).

Jeugd

Griezeltheater. Na 'De Griezelbus' brengt Sirius Productions met 'Dolfje Weerwolfje' de tweede theaterbewerking van een griezelboek van Paul van Loon. Dolfje wil geen weerwolf zijn, maar bij volle maan krijgt hij steevast klauwen, puntige oren en een staart. Te zien, vanaf zes jaar, 23 en 24/5 in Zimihc, Utrecht, 27/5 Bovenzaal Carré, Amsterdam.

De Berenkuil speelt voor jongeren 'Raskolnikov, een jongenshel', naar Dostojevski's boek 'Misdaad en Straf'. Als Raskolnikov een oude woekeraarster vermoordt, is dat voor hem het begin van een beter leven. Maar ook is het een zoektocht naar de grenzen van de moraal. Te zien op 19/5 in de Toneelschuur, Haarlem, 23/5 in Tivoli, Utrecht.

Het Wereld Kinderfestival, dat afgelopen week is gestart, brengt de komende maand muziek, dans, theater en circus. In tal van steden zijn alvast voorproefjes te zien van de komende show 'Het circus van 1000 gezichten'. Kindercircusgroepen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië vertonen acrobatische dans en magische trucs. Informatie: 030/2332328.

Klanktheater. Het klanktheater van Mariska Simon maakt nieuwsgierig. In een stemperformance praat zij met voorwerpen als potten, pannen en een fiets. Maar ook in planten, groenten en een zak meel ziet zij muziek. Op 24/5 geeft zij tijdens de manifestatie 'Soundscpae white Lady' workshops voor kinderen in De Witte Dame, Eindhoven. Informatie: 040/2961150.

Annie M.G. Schmidt. Op 20/5 is de viering van de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-dag. De samenwerkende Kinderboekwinkels organiseren die dag tal van activiteiten rond het werk van de overleden koningin van het kinderboek. Ook nodigen zij de lezers uit een verjaardagslied voor haar te schrijven. Informatie: 010/4124750 en 078/6312386de.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden