Koorddansen blijft nodig voor Rutte II

Het kabinet-Rutte II bijeen in de Treveszaal voor een ministerraad. Beeld anp

Op het ministerie van financiën hadden ze er al op gerekend: Nederland staat geen Europese boete te wachten nu het begrotingstekort voor de vijfde keer op rij boven de 3 procent dreigt uit te komen.

Daarmee eindigt het goede nieuws. De noodzaak voor het kabinet om steun te vinden voor bezuinigingen en lastenverzwaringen voor volgend jaar groeit snel en dat wordt nog een hele balanceeract.

Gisteren presenteerde de Europese Commissie de lenteramingen voor de EU. Een vrolijk plaatje was het niet. De groei- en werkloosheidscijfers vallen weer tegen. Ook voor Nederland. Europa rekent op een krimp van de Nederlandse economie van 0,8 procent dit jaar, waar eind vorig jaar nog op 0,6 procent werd gerekend. De groei die voor volgend jaar wordt voorspeld, is minder dan eerder gedacht.

In 2014 onder de 3 procent
Daarmee is de kans weer groter dat het kabinet zich genoodzaakt ziet het komende jaar meer te bezuinigen en de lasten te verzwaren. Want de coalitie heeft nog altijd het voornemen om volgend jaar niet meer dan 3 procent tekort te hebben op de begroting. Bovendien was de Eurocommissaris die hier over gaat, Olli Rehn, gisteren duidelijk over 2014: In dat jaar moet Nederland weer op een maximaal tekort van 3 procent zitten.

Daarvoor moet dan nog wel een en ander gebeuren. Het aantal borden waar het kabinet op moet schaken om het voor elkaar te krijgen, wordt alleen maar groter en de spelletjes gecompliceerder.

Het moet de sociale partners, waarmee een sociaal akkoord en een zorgakkoord is gesloten, tevreden houden. De eigen achterban van VVD en PvdA pikt niet meer vanzelfsprekend alle wijzigingen en afzwakkingen van het regeerakkoord. En voor elke aanvullende bezuiniging moeten oppositiepartijen hun fiat geven, zodat voorstellen niet sneuvelen in de Eerste Kamer.

Praten met oppositie
De voorstellen die de coalitie begin maart deed om de begroting volgend jaar binnen de perken te houden, zijn niet verzekerd van voldoende steun. De nullijn in de zorg is al definitief van tafel, en ook het bevriezen van de belastingschijven, het meer laten betalen van werkgevers en verder insnoeren van (lokale) overheden kunnen niet zomaar op steun rekenen.

De minister van financiën zal de komende tijd dan ook veel op werkkamertjes van oppositiepartijen te vinden zijn om voor de zomer steun te vinden voor extra bezuinigingen en lastenverzwaringen waar wel draagvlak voor is. Met in zijn nek de hete adem van de vakbeweging, PvdA en VVD. Dat extra maatregelen nodig zijn, is na de Europese ramingen van gisteren weer iets waarschijnlijker geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden