Koopzondag splijt bijbelgordel

Ede, Nijkerk, Veenendaal en Harderwijk willen voorkomen dat hun inwoners in andere gemeenten gaan winkelen

QUIRIJN VISSCHER

Boodschappen doen op zondag verscheurt de bijbelgordel verder. In de gemeenten Ede, Nijkerk, Veenendaal en Harderwijk laaien nieuwe discussies op over winkelopenstelling op de dag des Heren. In de gemeente Nijkerk struikelde de coalitie erover. Deze zomer wordt een nieuwe coalitie geformeerd die de supermarkten op zondag open wil. Het argument in Nijkerk klinkt, zoals overal in de streek vol orthodoxe christenen: de consument wijkt steeds vaker uit.

In de gemeente Nijkerk gaat het om de nieuwbouwwijken van Amersfoort. Volgens de VVD Nijkerk zouden de omzetverliezen voor supers in dorpen als Hoevelaken zo'n 10 procent belopen. De nieuwe economische realiteit is volgens de liberalen een goede reden om het coalitieakkoord - 'het beleid voor koopzondagen verruimen we niet' - ter discussie te stellen. Dat betekende wel het einde van de coalitie met ChristenUnie-SGP en CDA.

In Ede is het emotionele koopzondagdebat nog niet voorbij. Inwoners stemden op 9 juni bij een referendum 'nee' tegen koopzondagen. Toch besloot een minimale raadsmeerderheid de woonkern Ede-stad wel koopzondagen te gunnen. In Edese kernen als Lunteren, Harskamp en Bennekom blijft de koopzondag taboe. De politieke motivatie is dat in Ede-stad een meerderheid vóór blijkt en in de dorpen tegen.

In Bennekom roept die keuze onbegrip op. Albert Heijn wil daar open op zondag en vraagt het gemeentebestuur toestemming. Bennekom ligt vastgegroeid aan Wageningen en Ede-stad. Wageningen kent al koopzondagen. Nu Ede-stad erbij komt, vreest deze supermarkt voor de verdere derving van inkomsten. Waar in andere dorpen 90 procent tegen zondagsopenstelling was van supermarkten, was dat in Bennekom 51 procent.

Ook in Ede's buurgemeente Veenendaal laait het zondagsdebat op. De Utrechtse gemeente heeft een deels overdekt winkelparadijs en profileert zich als het bovenregionale winkelhart. In de gemeente zijn koopzondagen toe nu toe steeds taboe verklaard. Ook de huidige brede coalitie, van SGP tot D66, beloofde plechtig zich daaraan niet te branden. Maar nu ziet oppositiepartij PvdA de kans schoon en komt met een initiatiefvoorstel.

In september moet de gemeenteraad beslissen of ook in Veenendaal de supermarkten op zondag opengaan. "Veel mensen willen boodschappen doen op zondag", stelt PvdA-fractievoorzitter Albert Doelwijt. "Bovendien levert het werkgelegenheid op voor jongeren. Het referendum van Ede speelt ook mee. We maken ons zorgen nu Ede-stad wel koopzondagen heeft. Maar ons initiatief gaat om supermarkten. Veel Veenendalers doen zondag boodschappen in Amerongen."

Doelwijt vindt dat koopzondagen pas een goede kans van slagen hebben als de winkeliers erachter staan. In toeristenstad Harderwijk is dat draagvlak er al. Maar na een felle verkiezingsstrijd om 'de koopzondag' in 2014 verdween de raadsmeerderheid voor koopzondagen. Ondernemers proberen 'de zondag' dit najaar weer op de politieke agenda te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden