Koopt u hier straks uw tweedehands telefoon met garantie?

Een distributiecentrum van reBuy. Beeld reBuy
Een distributiecentrum van reBuy.Beeld reBuy

De markt van opgeknapte elektronica heeft een nieuwe speler. Een grote, uit Duitsland. 'Of je nu kiest voor de prijs of een schoner milieu, je bent altijd duurzaam bezig.'

Als je telefoon kapot is, dan koop je toch een nieuwe? Dat is voor veel mensen allang geen vanzelfsprekendheid meer. De refurbished telefoon rukt op. Dat is een tweedehands telefoon die na een opknapbeurt met garantie wordt doorverkocht.

In Nederland houden al heel wat bedrijven zich bezig met dit refurbishen. Zo is er Swoop, dat zijn producten verkoopt via Forza, Green Mobile en elektronicagigant Mediamarkt. Ook bekende verkopers van nieuwe apparaten doen eraan mee. Zoek op Bol.com naar een iPhone 6s en het eerste resultaat is een refurbished exemplaar, ook Coolblue en Tele2 verkopen de opgeknapte apparaten. Doorverkoper Leapp, die alleen handelt in Apple-producten, maakte een doorstart na een faillissement eerder dit jaar.

Nu meldt zich een nieuwe, grote speler in Nederland: reBuy, Europees marktleider op het gebied van refurbished elektronica. ReBuy verkoopt niet alleen telefoons, maar ook spelcomputers, camera's en laptops.

Keukentafel

Het bedrijf ontstond aan de keukentafel van vijf Berlijnse studenten die tweedehands games opkochten en weer verkochten. Sinds 2009 zit er ook elektronica in het assortiment. Die koopt reBuy in van zowel consumenten als bedrijven.

Spoel vooruit naar 2018: reBuy heeft 5 miljoen klanten van een opgeknapt apparaat voorzien, verwerkt dagelijks honderdduizend producten, heeft het refurbishcentrum verplaatst naar Polen en het bedrijf heeft vestigingen in Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Later dit jaar komen daar nog twee landen bij, maar welke dat zijn, wil de leiding nog niet onthullen.

Oude telefoons worden schoongemaakt of helemaal binnenstebuiten gekeerd. Beeld reBuy
Oude telefoons worden schoongemaakt of helemaal binnenstebuiten gekeerd.Beeld reBuy

Sinds mei vorig jaar draait de Nederlandse website onder de radar, maar na een succesvol eerste jaar volgt de officiële lancering. ReBuy heeft Nederland bestempeld als een van de belangrijkste groeimarkten. Het bedrijf wil de Nederlandse markt veroveren en 'opschudden'. De Nederlandse Sophie Heldens mag die ambitie gaan waarmaken. Zij leidt vanuit Berlijn de Nederlandse tak.

Trouwringen

Wie van zijn oude apparaat af wil, stuurt het op naar reBuy in Duitsland. Dat doet een prijsvoorstel, koopt het product, knapt het op in Polen en verkoopt het in een van de vier categorieën: 'als nieuw', 'zeer goed', 'goed' of 'sterk gebruikt'. Wie vindt dat hij of zij niet genoeg geld krijgt voor het opgestuurde oude product, kan het terugkrijgen. Dat zijn best veel vervoersbewegingen, erkent Heldens. "Daar zit ruimte voor verbetering. Sinds kort gebruiken we een verpakkingsapparaat dat producten zonder plastic en kleiner verpakt, zodat ze minder plek innemen in de vrachtwagen."

De duurzame gedachte achter het principe is dat een gebruikte telefoon of spelcomputer nog prima een paar jaar mee kan, en dat er dus geen nieuw product gemaakt hoeft te worden. Ook hoeven er dan geen nieuwe grondstoffen te worden gewonnen. In telefoons zit onder meer goud, zilver, koper, aluminium en kobalt.

Lang niet alle telefoons worden helemaal binnenstebuiten gekeerd. Heldens: "Soms maken we ze alleen van binnen en van buiten schoon en zijn ze weer zo goed als nieuw. Of we vervangen alleen de batterij."

Een gemiddelde mobiele telefoon is na een paar jaar alweer verouderd. Soms omdat hij kapot is of de batterij het nauwelijks nog een dag volhoudt, soms omdat het model is ingehaald door nieuwere, betere en snellere modellen met nog meer functies. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende in 2015 dat er zo'n drie miljoen ongebruikte mobieltjes rondzwerven in Nederlandse huishoudens. Daarin zit genoeg goud om zo'n 15.000 trouwringen te maken.

Vorig jaar concludeerde marktonderzoeker Gfk dat het merendeel van de telefoons na drie jaar wordt afgedankt. De belangrijkste reden daarvoor is niet dat de telefoon defect was, maar dat hij niet meer aan de wensen voldeed en een andere telefoon nou eenmaal beter was of andere snufjes had.

Lekker goedkoop

De Nederlandse markt opschudden, hoe doe je dat? "We willen de nummer één plek worden waar mensen hun refurbished elektronica kopen", zegt Heldens. Volgens haar is er nog veel te winnen, ook al zijn er al veel aanbieders. "Ik denk dat de gemiddelde Nederlander milieubewust is, graag duurzame aankopen doet en actief afval wil verminderen. Ook zijn Nederlanders redelijk prijsbewust."

Sophie Heldens: 'Gloednieuw hoeft niet altijd'. Beeld
Sophie Heldens: 'Gloednieuw hoeft niet altijd'.

Dat zijn volgens reBuy meteen de redenen om een refurbished apparaat te kopen: om het milieu te helpen of vanwege de lagere prijs. Een vijfde van de door Gfk ondervraagde mensen overweegt de aanschaf van een refurbished telefoon. "Dat is een goed begin", vindt Heldens. De belangrijkste motivatie voor een klant is volgens Gfk de lage prijs. Slechts een fractie gaf het milieu als belangrijkste reden. "Of je nou kiest voor refurbished omdat het goedkoper is dan nieuw of omdat je wil bijdragen aan een schoner milieu, dat maakt niet uit. In beide gevallen ben je duurzaam bezig", zegt Heldens.

De belangrijkste reden om juist wel voor een gloednieuw exemplaar te kiezen, is het gebrek aan vertrouwen in de kwaliteit van een refurbished apparaat. Daarvoor waarschuwde de Consumentenbond eerder dit jaar. Die testte achttien exemplaren van de iPhone 6s, gekocht bij verschillende refurbished aanbieders (reBuy zat daar niet bij), en kwam tot de conclusie dat een refurbished exemplaar aanschaffen soms riskant kan zijn. De kwaliteit liet in enkele gevallen te wensen over, zo liet de achterkant los. Bovendien was de prijs niet altijd heel veel lager dan van een nieuw exemplaar.

Status

"Bij ons heb je een garantie van drie jaar, daarmee proberen we de kwaliteit te garanderen", zegt Heldens. "De prijs wordt bepaald door een algoritme. De status van het toestel, wanneer het model is uitgebracht, de prijs van een nieuwe, dat telt allemaal mee."

Een iPhone 7 kost nieuw 548 euro, een exemplaar van reBuy in de categorie 'zeer goed' 434 euro. De systeemcamera Sony Alpha 7 II kost gloednieuw bijna 1500 euro, bij reBuy met als label 'goed' bijna 900.

Maar steekproefsgewijs komen er ook producten langs die maar een paar tientjes goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar. Er duikt zelfs een iPhone op die refurbished juist duurder is dan zijn nieuwe evenknie bij verkoper Belsimpel. Heldens: "Dat moet niet kunnen, daar gaan we naar kijken."

Dat een refurbished toestel esthetisch niet altijd aan de hoogste eisen voldoet, vindt Heldens begrijpelijk. "Moet iets gloednieuw zijn? Voor mij niet. Ik denk dat wij juist die consument willen benaderen die niet die constante drang heeft en niet altijd het nieuwste van het nieuwste wil. En wie die drang wel heeft, hopen we een beetje te beïnvloeden door te zeggen: hé, de iPhone 6 is nog in hele goede staat, daar kun je ook nog alles mee te doen."

Lees ook:

Tien consumententips voor een circulaire economie

De Nederlandse economie moet circulair worden. Ook de consument moet aan de bak. Maar is dat niet enorm ingewikkeld?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden