Koopfeest Amazon verstoord door protesten medewerkers

Amazonmedewerkers in protest in Italië. Beeld AP

Black Friday, het verkoopfeestje voor Amazon, pakte in Duitsland en Italië minder feestelijk uit. Magazijnmedewerkers protesteren er tegen de slechte arbeidsomstandigheden.

Niet Thanksgiving maar Black Friday is de naam van de nationale feestdag bij het Amerikaanse online warenhuis Amazon. Miljoenen dollars verdiende de giga-webwinkel vandaag met de verkoop van televisies, speelgoed en boeken. Maar niet overal werd het verkoopfeestje even groots gevierd. In Duitsland en Italië gingen duizenden werknemers de straat op om te protesteren tegen de abominabele ­arbeidsomstandigheden in de megamagazijnen van Amazon.

Voor het eerst onderhandelde de Duitse vakbond Verdi op alle zes Duitse Amazon-locaties over een cao die een ‘goed en gezond’ werkklimaat voor het personeel moet verzekeren. Om de onderhandelingen kracht bij te zetten, staakten duizenden Duitse Amazon-medewerkers vandaag tijdens Black Friday, de koopjesdag uit de Verenigde Staten, traditioneel de dag na Thanksgiving. Een dag die ook in Europa steeds populairder wordt.

Volgens Stefanie Nutzenberger, voorzitter van Verdi, werken mensen bij Amazon onder hoge druk en zijn leveringsprestaties de norm. In de distributiecentra zijn er permanente inspecties om te controleren of werknemers wel tot het uiterste gaan. En ook in Italië zijn er voor het eerst gelijksoortige geluiden te horen. De 4000 personeelsleden van een distributiecentrum in de Noord-Italiaanse stad Piacenza zouden samen liefst 12 producten per seconde afleveren.

Gezondheid

De enorme prestatiedruk gaat ten koste van de gezondheid van het personeel bij Amazon. Bovengemiddelde ziektecijfers zouden bewijzen dat werken voor het online warenhuis slecht voor de gezondheid is. “Zogenoemde fruitdagen, waarop fruit wordt uitgedeeld, of de mogelijkheid om meer te drinken zijn geen oplossing voor het probleem”, zei Nutzenberger . Volgens de vakbond biedt Amazon zijn personeel een ‘gezondheidspremie’ aan als financiële prikkel om tijdens ziekte toch te gaan werken. Werknemers die zich later alsnog ziek melden, lopen het risico hun baan te verliezen.

“Een cao zou niet alleen goed zijn voor de werknemers, maar zou ook in het belang van een concern als Amazon moeten zijn, mits zij de gezondheid van het personeel belangrijk vinden”, zei Nutzenberger. Pascal Meiser fractielid van Die Linke in de Bondsdag sloot zich bij de actie van Verdi aan. Via sociale media zei hij dat zolang werknemers van Amazon geen cao hebben, voor hen iedere dag een zwarte dag is, daarmee refererend aan Black Friday.

Het gedonder in Duitsland begon toen de televisiezender ARD in 2013 met een reeks reportages over de misstanden bij Amazon kwam. In 2014 werd topman Jeff Bezos door de vakbond International Trade Union Confederation uitgeroepen tot ‘slechtste baas ter wereld’. Duits personeel ging staken, maar hierop reageerde Amazon nauwelijks. Tenminste, niet direct. Indirect deed het bedrijf dat wel: zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven opende Amazon het ene na het andere megamagazijn net over de Duitse grens in Polen, begin dit jaar alweer de vijfde. Daar vangen steeds meer Polen het werk van de Duitsers op. En dat voor veel minder salaris.

Maar door de enorme groei die bij Amazon gaande is, kan het bedrijf niet zonder de distributiecentra in Duitsland. Van daaruit worden onder meer de pakketjes naar Nederland en België verzonden. 12.000 mensen werken in de zes Duitse vestigingen van Amazon. Volgens de Amerikaanse webgigant ging daar maar een fractie van de straat op. Amazon zei er alles aan te doen om alle pakketjes op tijd te bezorgen.

Gelijksoortige reacties kwamen van Amazon tijdens eerdere acties. Maar nu lijkt het menens bij de stakers. Foto’s op sociale media laten een ander beeld zien dan het online warenhuis schetst. Grote drommen personeel scandeerden leuzen bij deze distributiecentra. Rode en gele spandoeken met teksten als ‘make Amazon pay’, ‘wij zijn mensen en geen robots’ en ‘het grootkapitaal zal op zijn grondvesten schudden’, werden in de lucht gehouden. In Berlijn blokkeerden actievoerders de weg met een ‘pakjesmuur’. De stakingen gaan nog door tot vanavond. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden