Koolrabi met (kaas)saus

Koolrabi is gemakkelijk en snel te bereiden. Zowel rauw als gekookt heeft de groente veel toepassingsmogelijkheden. Omdat koolrabi gevoelig is voor uitdroging verdient het aanbeveling de groente te verpakken in vers houdfolie en gekoeld te bewaren.

Sonja van de Rhoer

Gekookte koolrabi smaakt lekker met gehakt maar ook als salade met appel en rozijn. Koolrabi behoort met kool, bloemkool, broccoli en spruitjes tot de kruisbloemige groenten die bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. Koolrabi is rijk aan vitamine C, belangrijk voor een gezond immuun stelsel, en kalium dat in een evenwichtig dieet de bloeddruk op een gezond peil kan houden. Koolrabi levert oplosbare en niet-oplosbare voedingsvezels. Oplosbare vezels helpen het bloedcholesterolgehalte te verlagen; niet-oplosbare vezels voorkomen constipatie. Ze helpen het lichaam kankerverwekkende stoffen uit te scheiden en het daarmee te beschermen tegen bepaalde vormen van kanker. Aangenomen wordt dat plantaardige chemicaliën in groenten, zoals koolrabi extra bescherming bieden.

Benodigdheden voor vier personen:

2-3 koolrabi's

Voor de kaassaus:

3 dl (halfvolle) melk, 2 theel. (groente)bouillonpoeder, 100 g kaas (geraspte kaas, Gorgonzola, Danish blue), allesbinder of 1 eetl. maïzena aangemengd met 1 eetl. water

Schil de koolrabi's. Verwijder de harde stengeldelen en snijd de groente in repen. Maak de kaassaus in de magnetron. Doe de melk met het bouillonpoeder en de kaas naar keuze in een maatkan met een inhoud van 1 liter. Zet deze in de magnetron, onafgedekt, ca. 3 minuten, ca. 750 Watt. Roer tussentijds eenmaal om. Bind de kokende vloeistof met allesbinder tot de saus zichtbaar dikker wordt of met de aangemengde maïzena, roer goed door, zet de maatkan nog 20-30 seconden terug in de magnetron en de vetarme saus is klaar. Heeft u geen magnetron, bereid de saus dan op de gewone warmtebron, door de melk met het bouillonpoeder aan de kook te brengen en te binden op de boven beschreven manier. De saus moet dan 1 minuut doorkoken.

Tip: op deze manier kunnen allerlei sausen worden bereid. Neem bouillon i.p.v. melk. Vervang de kaas door noten of door ham. Voeg tomatenpuree toe voor een tomatensaus, kerriepoeder voor een kerriesaus enz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden