Koolmees zoekt steun bij linkse oppositie voor zijn arbeidsmarktplannen

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken Beeld ANP

Voor zijn hervorming van de arbeidsmarkt hoopt minister Koolmees op de steun van oppositiepartijen. Maar SP, GroenLinks en PvdA blijven tegen versoepeling van het ontslagrecht. 

Kan minister Wouter Koolmees van sociale zaken de steun verwerven van één of meer linkse oppositiepartijen voor zijn plan om de arbeidsmarkt te hervormen? Op de SP hoeft hij niet te rekenen, de PvdA houdt de boot ook af en GroenLinks heeft grote twijfels.

De Tweede Kamer sprak donderdag over de Wet arbeidsmarkt in balans. Met een reeks maatregelen wil Koolmees de vaste banen flexibeler maken en tijdelijke banen zekerder. Een voorbeeld is dat het ontslaan van werknemers makkelijker wordt. Een andere maatregel is de verhoging van de WW-premie voor werknemers met een tijdelijk contract.

Het idee is dat werkgevers weer vaker mensen een vast contract aanbieden in plaats van tijdelijk werk. Koolmees deed een beroep op de critici om niet alleen te kijken naar maatregelen die een vaste baan losser maken, maar ook oog te hebben voor regels die flexibele contracten moeilijker maken. “Dit is een verstandige balans”, meent hij. Hij denkt dat er in zijn voorstellen veel onderdelen zitten die ook GroenLinks, SP en PvdA aanspreken, zoals de hogere WW-premie voor tijdelijke contracten.

Proeftijd

Het zoeken van steun voor zijn plan in de Tweede Kamer is spannend voor Koolmees. Hij kan rekenen op de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (samen een meerderheid in de Kamer met 76 van de 150 zetels) en waarschijnlijk de SGP. Maar voor een ingrijpende aanpassing van de regels voor werk is steun van nog een of twee partijen prettig voor de minister. Hij wil in de toekomst met nog een paar andere wetten naar de Kamer. Bovendien heeft hij mogelijk extra steun nodig als het kabinet na de verkiezingen van dit voorjaar geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer.

Tot vreugde van de oppositie hebben de coalitiepartijen de verlenging van de proeftijd van twee naar vijf maanden van tafel gehaald. Het kabinet dacht met dit onderdeel in de wet werkgevers te verleiden mensen in vaste dienst te nemen. Maar de regeringspartijen vrezen, net als de vakbonden en oppositie, dat werkgevers te vaak werknemers aannemen en hen na bijna vijf maanden gewoon weer op straat zetten. 

Minister Koolmees had meer goed nieuws voor de oppositie. Payroll-werknemers moeten op dezelfde manier worden betaald als het personeel van het bedrijf waar zij zijn gedetacheerd, staat in het voorstel. Ook daarover is links positief, maar GroenLinks, SP en PvdA, zeggen dat dat pas echt werkt als ook de kosten voor pensioen gelijk worden getrokken. Koolmees zegde dit gisteravond toe. “Zie het als een geste richting de oppositie.”

Ontslagrecht

De grootste problemen heeft de linkse oppositie met de versoepeling van het ontslagrecht. Nu is het nog zo dat de werkgever aan een aantal criteria moet voldoen om een werknemer de laan uit te sturen (bijvoorbeeld disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie). Ten dele aan die criteria voldoen is, wat het kabinet betreft, ook voldoende als uit het geheel van de situatie blijkt dat men niet verder kan. “Dit vergroot de onzekerheid”, vindt Gijs van Dijk van de PvdA. De SP is ook tegen. GroenLinks is ‘niet per se tegen versoepeling van het ontslagrecht’, zegt Kamerlid Paul Smeulders. Maar hij betwijfelt of dit meer vaste banen oplevert.

De linkse oppositie meent verder dat van een nieuwe balans op de arbeidsmarkt geen sprake is zolang het kabinet niet over de brug komt met nieuwe regels voor zelfstandig ondernemers (zzp’ers). Als het aanbieden van tijdelijke contracten moeilijker wordt kan een werkgever immers overstappen op het inhuren van zzp’ers. De Raad van State wees daar ook op. Minister Koolmees belooft dat hij later dit jaar komt met maatregelen voor zzp’ers.

Lees ook: 

Minister Koolmees maakt ontslag makkelijker dan ooit

Werknemers zijn slecht af bij het nieuw voorgestelde ontslagrecht, waarschuwt Arend van Wijngaarden, waarnemend voorzitter van het CNV. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden