Koolmees wil de impasse over pensioenen doorbreken, met hulp van de oppositie

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken (D66) heeft draagvlak nodig voor een pensioenakkoord. Beeld ANP

Het overleg over een pensioenakkoord zit muurvast. Minister Koolmees praat met de oppositie om de patstelling te doorbreken.

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken praat vandaag en morgen met drie linkse oppositiepartijen om de impasse over pensioenen te doorbreken. Hij heeft een breed draagvlak nodig om de vakbonden te verleiden een akkoord te sluiten over een nieuw pensioenstelsel.

De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zitten al heel lang muurvast, terwijl het juist een van de belangrijkste opdrachten voor Koolmees is om ervoor te zorgen dat er deze kabinetsperiode een nieuw systeem komt.

Maar om daarin te slagen heeft hij de medewerking nodig van werkgevers en vakbonden, en de bonden hebben nog een aantal eisen waaraan niet is voldaan. De FNV wil bij een eventueel akkoord ook steun van de linkse oppositie, omdat ze huiverig is voor het sluiten van een deal met een centrum-rechts kabinet.

Vandaar dat Koolmees om de tafel gaat met allereerst GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver en vervolgens Lodewijk Asscher, zijn voorganger als minister, nu fractievoorzitter van de PvdA. Morgen is hij op bezoek bij de SP.

Koolmees heeft ook belang bij afstemming met de oppositie, omdat het kabinet na de verkiezingen ­begin volgend jaar de meerderheid in de Eerste Kamer kan kwijtraken. Dan is er steun nodig van oppositiepartijen om een eventueel pen­sioenakkoord in wetten om te zetten.

Formeel gaan de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel tussen werkgevers en werknemers. Zij zijn het bijna eens, maar dat is al een half jaar het geval. Zij kregen van minister Koolmees de toezegging dat de AOW-leeftijd langzamer omhoog gaat.

De vakbonden willen ook een aanpassing van de zogeheten rekenrente zodat de uitkeringen omhoog kunnen. De rekenrente wordt gebruikt om te bepalen hoeveel geld er in kas moet blijven als reserve. De politiek stelt deze regels vast en Koolmees heeft al duidelijk gemaakt dat hij, net als De Nederlandsche Bank, geen verandering wil.

Bij het huidige stelsel hebben veel fondsen last van de lage rente en de vergrijzing. Zij kunnen een vaste uitkering niet meer garanderen. Uit onderzoek van het Nibud (in opdracht van 50Plus) bleek gisteren dat de koopkracht van veel ouderen de afgelopen jaren is achtergebleven bij die van werkenden.

Vakbonden en werkgevers zijn het erover eens dat een gegarandeerd pensioen tot het verleden behoort. In een nieuw stelsel zouden de ­uitkeringen, binnen bepaalde marges, stijgen als een fonds er goed voor staat en dalen als het slechter gaat.

Lees ook:

Minister Koolmees onder druk door uitstel pensioenakkoord

Vakbonden en werkgevers nemen meer tijd voor een pensioenakkoord. Slecht nieuws voor de minister.

Waar blijf dat pensioenakkoord nou?

Vakbonden en werkgevers komen maar niet met hun plan voor de toekomst van de pensioenen. De politiek wordt ongeduldig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden