Een van de beelden die Rem Koolhaas gebruikt voor zijn expositie in New York: Google, Apple, Amazon en Tesla verdrijven met hun bedrijventerrein wilde paarden uit de woestijn van Nevada.

Expositie

Koolhaas, stadsarchitect bij uitstek, gaat nu het platteland redden

Een van de beelden die Rem Koolhaas gebruikt voor zijn expositie in New York: Google, Apple, Amazon en Tesla verdrijven met hun bedrijventerrein wilde paarden uit de woestijn van Nevada.Beeld OMA

Ruim de helft van de wereldbevolking woont in steden. Dat is een ‘excuus’ geworden om het platteland te verwaarlozen, zegt architect Rem Koolhaas. Hij opent vandaag zijn expositie hierover in het Guggenheim Museum in New York .

‘Dit is geen kunsttentoonstelling’, luidt de prikkelende aankondiging van de expositie van de Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas in het Guggenheim Museum in New York. Ook gaat het niet over architectuur op deze tentoonstelling, die vandaag open gaat. Toch kreeg Koolhaas het voor elkaar dat hij maar liefst een half jaar dit wereldberoemde museum met een belangrijke collectie moderne kunst als podium mag gebruiken voor de presentatie van zijn onderzoek naar het platteland.

Dat zegt veel over de reputatie van deze architect. Maar volgens Koolhaas is dit topmuseum ook bij uitstek de plek waar dit onderwerp moet worden belicht. De tentoonstelling ‘Countryside, The Future’ gaat over politieke, sociaal-economische en milieukwesties die op het platteland spelen, maar die volgens hem de hele wereld aangaan. Daarom verdienen ze aandacht op het hoogste wereldtoneel, vindt hij.

‘Het verhaal van de verandering is grotendeels onverteld’

“In de afgelopen decennia heb ik gemerkt dat, hoewel veel van onze energie en intelligentie gericht is op de stedelijke gebieden, het platteland bijna onherkenbaar is veranderd”, zegt Koolhaas op de site van het museum. “Het verhaal van deze verandering is grotendeels onverteld, en het is bijzonder zinvol om het te presenteren in zo’n goed museum in een van de meest dichtbebouwde steden ter wereld.”

Eem ander beeld voor Koolhaas’ tentoonstelling: Slab City in de Sonora-woestijn in Californië. Voorzieningen als stromend water, elektriciteit en internet zijn er niet, maar ook geen regels en belastingen. Het is een kamp voor caravans en campers voor gepensioneerden, krakers en kunstenaars.  Beeld OMA
Eem ander beeld voor Koolhaas’ tentoonstelling: Slab City in de Sonora-woestijn in Californië. Voorzieningen als stromend water, elektriciteit en internet zijn er niet, maar ook geen regels en belastingen. Het is een kamp voor caravans en campers voor gepensioneerden, krakers en kunstenaars.Beeld OMA

Ruim zeven jaar geleden kondigde Koolhaas in Trouw aan dat hij met zijn researchteam AMO, onderdeel van zijn architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture), zijn blik ging verleggen naar het platteland. Een opmerkelijke switch, want hij deed al jaren onderzoek naar steden en schreef daar invloedrijke publicaties over als ‘Delirious New York’. Ook als architect lag zijn focus vooral op grote (wereld)steden.

Door het platteland te ‘redden’ kunnen ook grote (klimaat)problemen worden opgelost

Het kwartje viel toen hij vanuit zijn vakantiehuis zag hoe het Zwitserse platteland een metamorfose onderging. Er worden huizen ver- en gebouwd, maar de dorpen liggen er verlaten bij, omdat de eigenaren er maar een of twee weken per jaar zijn. De rest van de tijd wonen ze in Zürich, Milaan of Moskou. Volgens Koolhaas is het feit dat ruim de helft van de wereldbevolking in steden woont een excuus geworden om het platteland te verwaarlozen en te negeren.

Uit Koolhaas’ jarenlange onderzoek bleek dat overal in de wereld niet in de steden, maar juist in de rurale gebieden de grootste veranderingen plaatsvinden. De boodschap van de expositie is volgens de architect dat we het platteland weer moeten gaan bewonen en onderhouden. Door het platteland te ‘redden’ kunnen in zijn visie ook grote (klimaat)problemen in de wereld worden opgelost.

De tentoonstelling Countryside, The Future is t/m 14 augustus te zien in het Guggenheim Museum in New York

Lees ook:

‘Het is nu weer tijd voor iets nieuws’

Rem Koolhaas voelt om de tien jaar de behoefte om een statement te maken. Nu is het weer zo ver voor Nederlands bekendste architect. Met zijn team heeft hij genoeg gedaan aan de stad. ‘We gaan nu naar het platteland.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden