Koolhaas mag eindelijk weer voor ’zijn’ Rotterdam bouwen

Het nieuwe stadskantoor dat Rem Koolhaas voor Rotterdam gaat bouwen, rust op twee draagpunten. ( ARTIST IMPRESSION OMA) Beeld
Het nieuwe stadskantoor dat Rem Koolhaas voor Rotterdam gaat bouwen, rust op twee draagpunten. ( ARTIST IMPRESSION OMA)

Architect Rem Koolhaas laat een ’wolk’ zweven in het hart van Rotterdam. Met dit plan won hij de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe stadskantoor

De tijd van iconen en spektakel in de architectuur is voorbij. Maar wat bedenk je dan, als de gemeente Rotterdam toch een spraakmakend gebouw wil dat ook nog eens het symbool moet worden voor de tweede wederbouw van de stad?

Als je Rem Koolhaas heet, dan kom je met iets totaal nieuws. Dan ontwerp je een ’wolkachtig weefsel’ dat qua vorm en gebruik aanpasbaar blijft in de tijd. „Een compleet nieuwe vorm hebben we bedacht”, zegt de wereldberoemde architect, die daarmee de ontwerpwedstrijd won voor het nieuwe stadskantoor in Rotterdam. De jury koos unaniem voor het ontwerp van Koolhaas’ bureau OMA en ingenieursbureau ABT en dat deed ook het Rotterdamse college van b. en w. Gisteren werd meteen na de bekendmaking van de winnaar begonnen met de werkzaamheden. Het complex moet in 2014 klaar zijn en kost 65 miljoen euro.

„Vier jaar hebben we geëxperimenteerd met dit ontwerp”, vertelt Koolhaas op de bouwplaats. „In Rotterdam wordt het voor het eerst toegepast.” Het gebouw rust op twee draagpunten en is op de begane grond helemaal open. De architect is ’dankbaar’ dat hij de ’wolk’ voor het eerst mag laten zweven in Rotterdam, waar hij al dertig jaar zit met zijn kantoor. Na de Kunsthal (1992) waarmee Koolhaas definitief doorbrak, werd de architect jarenlang gepasseerd bij belangrijke opdrachten in ’zijn’ stad. Pas vorige zomer mocht hij eindelijk weer eens een blikvanger ontwerpen, een kubus vol woningen, kantoren, winkels en mogelijk een nieuw theater en museum, die in de volksmond al de ’kaas van Koolhaas’ wordt genoemd. En dan nu het nieuwe stadskantoor (48.000 m2), dat zal aansluiten op het monumentale Stadstimmerhuis uit de jaren ’50, van waaruit de wederopbouw werd geregisseerd. De latere aanbouw wordt gesloopt. In de nieuwbouw komen alle gemeentelijke loketten, kantoren, appartementen, winkels, horeca en een parkeergarage.

Volgens Koolhaas heeft hij alle ’architectuurmodes’ in Rotterdam zien passeren. In die dertig jaar is zijn bureau een internationale firma geworden, net zoals de stad ook veel internationaler is geworden. Met zijn ontwerp wil hij een verbinding slaan tussen de verschillende stijlperiodes. Het luchtige complex voorkomt dat het nabij gelegen stadhuis en postkantoor, die het bombardement hebben overleefd, worden ’weggedrukt’ door de nieuwbouw. Het moet ook het meest duurzame gebouw van Nederland worden: flexibel qua vorm en gebruik, zuinig energiegebruik, groene dakterrassen en twee atriums die fungeren als longen. De gevel bestaat uit glasplaten met een speciale gel ertussen die goed isoleert.

OMA won de ontwerpwedstrijd van Mecanoo, Claus en Kaan, Meyer en Van Schooten en SeARCH. De Rotterdammers mochten ook hun voorkeur uitspreken en hadden een lichte voorkeur (29 procent) voor het plan van SeARCH, een gebouw met vier groene kegelvormige torens.

Het ontwerp heeft een compleet nieuwe vorm: het lijkt op een 'wolkachtig weefsel'. (MAQUETTE OMA, FOTO ANP ) Beeld
Het ontwerp heeft een compleet nieuwe vorm: het lijkt op een 'wolkachtig weefsel'. (MAQUETTE OMA, FOTO ANP )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden