Koolhaas geeft Bogotá nieuw gezicht

Ruim honderd gebouwen op 270 hectare. Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas mag het centrum van Bogotá een nieuw gezicht geven.

BOGOTÁ (COLOMBIA) - Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas gaat een prestigieus stedenbouwkundig project uitvoeren in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Het zou gaan om de bouw van het grootste bestuurlijk centrum in Latijns- Amerika sinds de bouw van Brasilia door Oscar Niemeyer. Het project staat bekend als het Nationaal Administratief Centrum, in het Spaans afgekort met CAN. De bouw gaat 25 jaar duren, de voorlopige kosten worden geraamd op vier miljard dollar.

Het nieuwe centrum van Bogotá moet plaats bieden aan zeventig bestuursorganen op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Op een gebied van ruim 270 hectare langs de Calle 26, een van Bogotá's belangrijkste verkeersaders die de city verbindt met het internationale vliegveld, komen in totaal 120 gebouwen, waarvan een aantal tot 20 verdiepingen hoog. Naast kantoren zijn 11.000 woningen gepland en tal van culturele activiteiten. Zodra de gemeenteraad van Bogotá het nieuwe bestemmingsplan heeft goed gekeurd kan met de uitvoering worden begonnen.

"We denken dat een sterk urbaan karakter belangrijk is voor een centrum als dit", zegt architect Shohei Shigematsu van de OMA-vestiging in New York in de Colombiaanse krant El Tiempo. Shigematsu is hoofdverantwoordelijke voor het ontwerp, en werkte hiervoor samen met de Colombiaanse architecten Lorenzo Castro en Julio César Gómez die de nationale aanbesteding wonnen. "Wij brachten kennis mee van de cultuur, van de stad, van het klimaat", zegt Lorenzo Castro. "Samen konden we het lokale omvormen tot iets universeels." De kosten van de transformatie komen niet alleen voor rekening van de overheid. De veiling van percelen en publiek-private constructies zullen naar verwachting de nodige particuliere fondsen genereren.

Het persbericht van OMA noemt het project 'het grootste institutionele masterplan in Latijns-Amerika' na de bouw van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia door Oscar Niemeyer in de jaren zestig. Het resultaat moet leiden tot een smeltkroes van wonen, werken en recreatie in een modern stadscentrum dat ook na zes uur allesbehalve uitgestorven is. Op niveau van de eerste verdieping van de overheidskantoren zijn winkels gepland. Een 'culturele as' met een theater, een bibliotheek en musea moet het gebied leven geven. Groen en waterpartijen zorgen voor meer contemplatieve hoeken, terwijl een groene corridor van in totaal 30 hectare naadloos wil aansluiten op de meanderende paden van het aangrenzende Simón Bolívarpark.

"De geplande mix van activiteiten bevordert voortdurende activiteit en moedigt de vorming aan van verschillende districten", staat prijzend in het juryrapport. Het CAN moet een natuurlijke verbinding gaan vormen tussen twee emblematische, maar tot nu toe volstrekt gescheiden gebieden in de hoofdstad: het grootste park van Bogotá aan de noordkant en de campus van 's lands belangrijkste universiteit, de Universidad Nacional aan de zuidwestkant. Ronde lijnen vormen een verfrissende onderbreking van de starre gridstructuur van Bogotá met genummerde straten van noord naar zuid en genummerde lanen van oost naar west. Door de opzet in grote cirkels opent het stadsdeel zich uitnodigend richting de verkeersader Calle 26 en omhelst als het ware het langsrijdende verkeer.

In de Colombiaanse pers worden de superlatieven uit het juryrapport en de presentaties van OMA zelf met trots geciteerd. Het binnenhalen van Koolhaas - 'een van de heilige koeien van de hedendaagse architectuur' - past enerzijds in een traditie van stedelijke planning; de huidige city van Bogotá werd eind jaren veertig opgezet door Le Corbusier. Anderzijds vormt het een kroon op de profilering van Bogotá als een contemporaine hoofdstad met - voor Latijns-Amerikaanse begrippen - vernieuwend beleid op het gebied van cultuur, architectuur, openbaar vervoer, fietspaden en voetgangersgebieden. Een ontwakende metropool die internationaal zijn plaats opeist als pronkstuk van een land dat hard op weg is de tweede economie van Zuid-Amerika te worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden