KOOKBOEK

De namen van Claudia Roden, Burton Anderson, Elizabeth David, Antonio Carluccio en Marcella Hazan prijken in de bibliografie van Stephanie Alexander en Maggie Beer's 'Tuscan Cookbook' als bewijs dat deze twee Australische auteurs bij de beste kenners te rade gingen. Is het nog steeds niet gedaan met de liefde voor de Toscaanse keuken? Nee, bij lange niet.

Het licht, de cultuur en de culinaire tradities van Lucca, Siena en San Gimignano vieren ook in dit prachtig verzorgde salontafelboek hoogtij. Maar wel met liefde gebracht door twee vermaarde koks die down under hun sporen verdienden. In september 1997 streken Alexander en Beer neer ten zuiden van Siena, waar ze te midden van de golvende velden en wijngaarden een villa huurden en drie kookcursussen gaven. Droom van elke kok, zoiets, prof of niet. Maar hebben we dan nog niet genoeg broodsoep, crostini met kippenlevertjes, borlottibonen en zoete panforte, de echte uit Siena, gegeten? Alweer: nee. Niet als je nog nooit een bramen-uien saus hebt gemaakt voor bij gegrilde duif. Of het uitstekende recept opvolgde voor pruimentaart gevuld met mascarpone. Wel altijd kritisch blijven: het gesuggereerde bintje voor een aardappelsalade met kappers vinden wij geen aanbeveling, zeker niet als je links en rechts in Toscane goudgele, notige aardappeltjes kunt kopen. En dan die zoetekauwen-hoeveelheden suiker in desserts! Probeer eens honing, oersuiker of gewoon iets minder, denken we dan. Desondanks: een boek dat aanzet tot bladeren, proeven-terwijl-je-leest en... koken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden