Review

Kookboeken uit alle windstreken

De stroom nieuwe kookboeken in dit jaargetijde is enorm. Hier volgt een greep, in willekeurige volgorde:

Bij Tirion verscheen Koken voor Vrienden, met recepten voor 10 personen, geschreven door drie docenten van de middelbare hotelschool in Amsterdam: Arend Jans, Piet Mathot en Ruurd Werner. Vakmensen dus en dat is te merken aan de adviezen: ,,Zorg dat u bij het opmaken van de borden niet meer dan vier handelingen per bord hoeft te verrichten. Meer kost te veel tijd en de gerechten koelen af.'' (¿49,50)

Vakmanschap blijkt ook uit Wind aan de Kook van Pierre Wind (Tirion). Naast zijn 'culinaire zielenroerselen' en opmerkelijke receptuur (Dropsoep of Gebakken gemarineerde zeeduivel met kruidkoekcrispy op een ontbijtkoeksaus) veel informatie en tips: ,,De verfbrander wordt in de keuken gebruikt om te gratineren, vooral bij desserts als crème brulée.'' (¿39,50)

Schuyt & Co komt met een prachtig Sushi-boek, waarin veel aandacht voor de geschiedenis en voor het belangrijke voorbereidende snijwerk, met stap-voor-stapfoto's, waardoor het maken van sushi ook voor de beginner een haalbare zaak wordt. Op aandringen van de schrijver, Masami Okamoto, is het boek op Japanse wijze gebonden: twee opeenvolgende pagina's worden eenzijdig bedrukt en niet losgesneden (zoals men in sommige boekhandels helaas wel ijverig is gaan doen). Ondanks deze dure uitvoering valt de prijs mee: ¿49,50.

De belangstelling voor de keuken van het Midden-Oosten groeit, dus ook voor die van de afzonderlijke landen. Nilsson & Lamm importeert Food Fit for Pharaohs (¿38,65) en Memories of a Lost Egypt (¿48,80). Het eerste is mooi geïllustreerd en bevat oude, wat gemoderniseerde recepten. In het tweede beschrijft Colette Rossant jeugdherinneringen en recepten.

Voor minder-vleeseters en vegetariërs verscheen Koken, 1000 gezonde recepten zonder vlees, een uit het Duits vertaalde coproductie van Lannoo en Schuyt & Co. Volgens de stap-voor-stapmethode geïllustreerde, bekende en onbekende gerechten. Een onhandig groot, maar degelijk boek. (¿69,50)

Voor liefhebbers van de Indonesische keuken brengt Tirion De Origineel Balinese Keuken, waarin televisiekok Lonny 'authentieke familierecepten' beschrijft. (¿39,50)

Bij Bosch en Keuning verscheen het interessante ZEN en de kunst van modern oosters koken. De ondertitel luidt: 'Een spirituele benadering van koken' en dat klopt. 'Zoals een oude meester zei: ,,Wanneer je rijst kookt, weet dan dat het water je eigen leven is.'' '

Het inspirerende A Blanc Christmas (Van Ditmar Boekenimport) uit 1996 van de in Engeland gevestigde Franse kok Raymond Blanc, is als mooie, met veel foto's verluchte paperback herdrukt en dat scheelt een stuk in de prijs. (¿57,95).

'Een leeskookboek om bij weg te dromen' verscheen bij Kosmos: Een Jaar in Toscane, waarin Elizabeth Romer, die een jaar bij een boerengezin in Toscane doorbracht, plaatselijke recepten beschrijft, aangevuld met verhalen over het dagelijkse leven in de diverse seizoenen. (¿29,90).

Hollywood Cocktails (import Nilsson & Lamm) biedt wat de titel belooft: cocktails die op de een of andere manier te maken hebben met films en filmsterren. Veel recepten en veel schitterende zwart-witfoto's uit (vooral oude) films. (¿54,15).

Goede, duidelijk opgeschreven recepten staan in 'Verse Vis', geschreven en gefotografeerd door Hans en Gerda Abel. (Kosmos, ¿49,90).

De 'Vis-Odyssee' van de Engelse (televisie)kok Rick Stein is zowel in het Engels (Van Ditmar Boekenimport, ¿72,95) als in het Nederlands (BZZToH, ¿59,50) te koop. Heerlijke recepten, in beide uitvoeringen met kleurenfoto's.

Ook bij BZZToH verscheen Two Fat Ladies door de Bocht, een boek van Clarissa Dickson Wright en de onlangs overleden Jennifer Paterson, die met hun onconventionele televisie-kookprogramma's enorm populair zijn geworden (¿44,90). Hun laatste gezamenlijke boek, Two Fat Ladies Obsessions, wordt geïmporteerd door Van Ditmar Boekenimport (¿74,95).

Al eerder dit jaar verschenen, maar nog steeds leuk: Spelen met pompoenen van de in Amerika wonende grafisch ontwerper Joost Elffers en Saxton Freymann, met tekst van Johannes van Dam. Over de pompoen in al zijn aspecten, ook culinair. (Terra, ¿19,50).

Receptenboek en tevens restaurantgids is vis)(vis (¿29,95), waarin 23 Nederlandse chefkoks van visrestaurants mooie recepten geven. 'De restaurants hebben niet betaald voor teksten danwel de foto's die dit boek zo bijzonder maken,' meldt uitgever Mo'Media.

Het Living Kookboek is een vertaling van het in 1996 verschenen 'The New Cranks Recipe Book', 'omdat het naadloos aansluit bij de Living-filosofie: Elke dag genieten van het leven,' aldus Living. Lekker eten zonder vlees of vis (¿49,90).

Tip Culinair ging met Tirion in zee voor Het kookboek van Tip Culinair, een kloek boek met recepten uit alle delen van de wereld, waarvan sommige eerder in Tip Culinair verschenen. Veel praktische informatie (¿34,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden