Koninkrijksregering beziet of Croes minister kan worden

Van een medewerkster ORANJESTAD, AMSTERDAM - De toekomst van de Arubaanse kandidaat-minister Glenbert Croes ligt in handen van de koninkrijksregering. Zij heeft de Raad van State om een spoedadvies gevraagd over de aanvaardbaarheid van Croes, die onder meer verdachte is in een fraudezaak.

Croes, zoon van de fameuze Betico die voor Aruba de status aparte in de wacht sleepte, kreeg vorige week van de Arubaanse gouverneur O. Koolman te horen dat hij niet ministeriabel is vanwege een strafrechtelijk onderzoek tegen hem. Croes weigerde zijn kandidatuur voor een post in een tweede kabinet-Eman op te geven. Daarop gaf Koolman de kwestie door aan de koninkrijksregering, in zo'n geval een normale, maar zeer zelden voorkomende procedure.

Koolman vindt dat met de benoeming van Croes de deugdelijkheid van bestuur in het geding is en daarmee is het een koninkrijkszaak geworden. De rijksministerraad, waarin ook de gevolmachtigde ministers van Aruba en de Nederlandse Antillen zitting hebben, heeft daarop zoals gebruikelijk de Raad van State om advies gevraagd.

Zowel de Nederlandse Antillen als Aruba neemt de deugdelijkheid van bestuur sinds kort serieus en onderwerpen hun kandidaat-ministers aan een antecedentenonderzoek. Maar het is nog even wennen. In de Antillen ontstond kort geleden enige deining over de kandidaat voor de post van verkeer en vervoer, Nelson Monte. Hij bleek verdachte in een fraudezaak. Na enig geharrewar trok hij zich terug en kon alsnog een regering worden geformeerd.

Op Aruba bleek Croes, beoogd minister voor vervoer en communicatie voor de OLA, halsstarriger. Dat zijn naam wordt genoemd in diverse dubieuze zaken speelt volgens hem geen rol. Juridisch gezien heeft hij gelijk, hij is immers (nog) niet veroordeeld. Hij schermt nu met een bewijs van goed gedrag en snapt niet waarom hij geen minister zou kunnen worden. Koolman ziet dat anders.

Formateur Henny Eman, tevens beoogd premier (AVP), wilde zich duidelijk niet aan deze kwestie branden. Hij stelde zich formeel op door de verzamelde gegevens over de kandidaat-ministers zonder commentaar aan de gouverneur door te geven. Het alternatief, zelf Croes niet accepteren, zou een mislukte formatie en daarmee nieuwe verkiezingen hebben betekend. De OLA weigert namelijk een andere kandidaat naar voren te schuiven. En samenwerking met de enige andere partij, aartsrivaal MEP, was al eerder afgeketst. De vorige verkiezingen vonden begin december 1997 plaats.

Op Aruba lopen de gemoederen hoog op vanwege vermeende inmenging van Nederland. Maar Eman benadrukt dat het de wens van Aruba zelf is om integriteit en deugdelijkheid van bestuur te bevorderen. In het regeerakkoord zijn hierover al afspraken gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden